Kruche ciasto z dżemem włoska crostata

Szybkie kruche ciasto z dżemem z kawałkami owoców leśnych pieczone w formie z tarty. To bardzo popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.

Kruche ciasto z dżemem to bardzo proste ciasto. Jak to u mnie „słodkości” muszą być proste i szybkie w przygotowaniu, nie jestem mistrzem cukiernictwa i każde pieczenie przeze mnie ciasta wiąże się z ryzykiem jego niejadalności. Dlatego wybieram takie przepisy, które po prostu „wychodzą”. To ciasto robi się błyskawicznie, a jego kawałek jest znakomitym dodatkiem do kawy lub herbaty gwarantując smaczny podwieczorek. Crostata najlepiej smakuje wypełniona dżemem wiśniowym albo z owoców leśnych. Oczywistą sprawą jest, że domowy dżem będzie najlepszy.

Składniki

250 gramów mąki pszennej;
125 gramów masła;
100 gramów cukru;
wiejskie jajko;
łyżeczka pasty waniliowej, cukru waniliowego lub laska wanilii;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
dżem z owoców leśnych lub wiśniowy z kawałkami owoców;
sól;

Przepis na włoskie kruche ciasto z dżemem

Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj miękkie masło, cukier, 1 jajko, łyżeczkę pasty waniliowej (lub cukru waniliowego), szczyptę soli, a także łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 minut, aby się dobrze schłodziło. Uwaga: możesz ciasto podzielić na dwie kule: 1⁄3 do 2⁄3 zamiast robić to po wyjęciu ciasta z lodówki.

Schłodzone ciasto podziel w proporcji 1⁄3 do 2⁄3 (o ile nie zrobiłaś tego przed włożeniem ciasta do lodówki). Większy kawałek ciasta przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę i ugniatając dłonią wypełnij formę (możesz wcześniej ciasto nieco potraktować wałkiem.). Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Na ciasto wyłóż dość sporo dżemu, najlepiej takiego z kawałkami owoców (wiśniowy lub z owoców leśnych). Dżemu powinno być tyle, aby warstwa miała grubość około centymetra.

Kruche ciasto z dżemem sposób podania

Na wierzch ciasta rozkrusz mniejszą część lekko zmrożonego ciasta (w oryginale są to paski układane w kratkę). Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smakuje znakomicie będąc jeszcze letnim, ale najlepiej smakuje przestudzone. W żadnym wypadku nie powinna być podawane jednak prosto z lodówki.


Klasyczna tarta z jabłkami zaspokoi każdy gust.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *