Krupnik na maśle to dla Was również magiczne słowo? Bo mnie na samą myśl o tej pysznej zupie na chłodne dni od razu mam na nią ochotę. Jeśli macie podobnie to zapraszam. To wersja ekspresowa, ocenę smaku pozostawiam Wam. Zamiast używać wywaru z kurczaka w tym przypadku należy użyć po prostu masła. Dzięki temu zupę przygotowuje się błyskawicznie, a masło nadaje jej aksamitnego smaku i wspaniałego, żółtego koloru. Taki krupnik to dobra alternatywa dla krupniku na skrzydełkach, czy też na żołądkach.
Składniki
mały seler;
marchewka;
pietruszka;
mały kawałek pora;
garść kaszy jęczmiennej;
kwaśna śmietana 18%;
mąka;
natka pietruszki;
mała czerwona papryczka chili;
sól, pieprz;
Przepis na krupnik na maśle
Na początek warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, a pora pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej sporo masła (2-3 płaskie łyżki), a następnie wrzuć na rozgrzane masło warzywa. Warzywa smaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Warzywa powinny smakowicie otoczyć się masłem i smażyć około 10 minut, aby wydobył się z nich smakowity aromat. W tym czasie również nieco zmiękną. Wtedy przełóż warzywa do garnka, wlej do niego 1,2 litra wrzącej wody lub bulionu drobiowego, wrzuć także opłukaną kaszę jęczmienną. Gotuj zupę przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza zmięknie.
W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną papryczkę chili i posiekaj natkę pietruszki.
Do szklanki wsyp 1 łyżkę mąki, wlej tylko tyle zimnej wody, aby rozpuścić dobrze mąkę. Następnie dodaj 2 łyżki śmietany. Dobrze wymieszaj całość i wlej do szklanki ze śmietaną 1 chochelkę zupy z garnka. Zamieszaj. Przelej zawartość szklanki do zupy.
Krupnik na maśle sposób podania
Dopraw zupę do smaku (sól, pieprz), zamieszaj i zagotuj. Nalej zupę do misek, udekoruj chilli i natką pietruszki.
Poznaj tradycyjny <<przepis na krupnik na skrzydełkach z kurczaka>>.