Krupnioki z grilla to przyrządzona z kaszy oraz podrobów wieprzowych śląska kaszanka grillowana na ruszcie. Kaszankę piec należy starannie na niezbyt dużym żarze, aby błonka nie pękła i zawartość nie uciekła na zewnątrz. Gotowe krupnioki z grilla podawaj najlepiej z ogórkiem kiszonym i chlebem na zakwasie.
Składniki
3 jak najlepszej jakości krupnioki (kaszanka)
domowe ogórki kiszone
3 świeże kromki chleba na zakwasie
Przepis na krupnioki z grilla
Wyłóż krupnioki z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem grillowania. Ważne, aby Twoje krupnioki nie posiadały dziur, nacięć, pęknięć itp.. Zagwarantuje to, że pod wpływem temperatury ich zawartość nie wydostanie się na zewnątrz.
Rozpal ruszt z węglem drzewnym. Zaraz, gdy węgle wypalą się i pozostaną w formie żarzących się szarych kuli nałóż na ruszt krupnioki.
Piecz krupnioki na grillu na średnim żarze tak, aby powoli nagrzewały się w środku. Uważaj, aby krupnioki nie spaliły się z zewnątrz.
Gdy uznasz, że Twoje krupnioki są już prawie gotowe przesuń je na krótko na bardziej gorącą część rusztu. Dzięki takiemu zabiegowi ich skórka stanie się cudownie chrupiąca.
Krupnioki z grilla podawaj od razu po upieczeniu. Idealnym dodatkiem do krupnioków zawsze są domowe ogórkami kiszone i kromki świeżego pieczywa na zakwasie.
Zobacz również <<przepis na domowe ogórki kiszone>> .