Kruszon owocowy to napój alkoholowy doskonale gaszący pragnienie. Z tego powodu znakomicie nadaje się na upalne, letnie dni. Mój kruszon owocowy zawiera mnóstwo świeżych owoców. Owoce proponuję „zalać” mieszanką zwykłego, lekkiego czerwonego półwytrawnego wina oraz pewnego niemieckiego trunku. Zamiast tego ostatniego z powodzeniem możesz użyć innego, dowolnego wina musującego, byle półwytrwanego. Całość jest bardzo orzeźwiająca i smaczna, ale pamiętaj, co za dużo to nie zdrowo.
Składniki
około 500 gramów dojrzałych malin, czereśni i brzoskwiń;
2 łyżki cukru;
1 butelkę musującego białego półwytrawnego wina;
1 litrowy karton lub butelka słabego czerwonego wina;
mnóstwo kostek lodu;
Przepis na kruszon owocowy
Do dużego dzbanka (fr. Cruchon) włóż dojrzałe maliny, czereśnie i brzoskwinie. Owoce posyp 2 łyżkami cukru, a następnie delikatnie wymieszaj i odstaw dzbanek na około 1 godzinę, aż owoce puszczą sok. Jeśli chcesz możesz owoce nieco zagnieść, aby soku było jak najwięcej. Dużo soku z owoców to oczywiście jeszcze lepszy kruszon. Jeśli po upływie godziny od zasypania owoców uważasz, że soku jest zbyt mało rozgnieć owoce.
Do dzbanka z owocami wlej butelkę musującego wina półwytrawnego i litrowy karton lub butelkę słabego czerwonego wina. Zarówno sekt, jak i czerwone wino winny być mocno schłodzone. W ogóle idea kruszona opiera się właśnie na drinku dość zimnym. Do kruszona spokojnie można dodawać również kostki lodu. Z powodów, o których pisałem powyżej kruszon należy przechowywać w lodówce.
Kruszon owocowy sposób podania
Można popijać przez cały dzień pamiętając, że zawiera on jednak alkohol. Jeśli zamierzasz takiego kruszona wypić „nieco” więcej warto dolać do niego trochę zimnej wody sodowej lub wrzucać po kilka kostek lodu do szklanki tuż przed jej podaniem.
Przygotuj idealny napój na lato. Specjalnie dla Ciebie grecka kawa mrożona frappe.