Kruszon truskawkowy z malinami i Martini Rosso

Kruszon truskawkowy to orzeźwiający napój alkoholowy przygotowany z wina musującego i dojrzałych owoców podawany z lodem.

Kruszon truskawkowy to doskonale orzeźwiający napój alkoholowy na wyjątkowo upalne, letnie dni. W tym przypadku słowo „alkoholowy” jest jednak użyte nieco na wyrost. Owszem alkoholu do takiego kruszonu dolać należy i to dość sporo, ale po pierwsze jest to alkohol słaby, a po drugie musujący, bąbelkowy i delikatny w smaku. Sam kruszon to napitek z dość bogatą historią, bowiem szczyt popularności osiągnął bowiem już w XIX wieku, a jego składnikami było białe wino, cukier i owoce. Dzisiaj nieco naciągając tę zasadę kruszon można przyrządzić z dowolnych składników. Na przykład tak, jak mój, z truskawkami i malinami.

Składniki

sporo dojrzałych truskawek
całkiem sporo dojrzałych malin;
3 łyżki cukru;
2 butelki wina musującego według własnego wyboru;
100 ml mocniejszego trunku, np. Martini rosso;
mnóstwo lodu;

Przepis na kruszon truskawkowy

Przygotuj dość sporo dojrzałych truskawek i podobną lub nieco mniejszą ilość malin. Umyj owoce, a następnie przełóż je do dużej miski. Owoce możesz również nieco zmiażdżyć, żeby lepiej puściły sok, ale wtedy ich niewielkie cząsteczki będą przeszkadzać w degustacji drinka, kwestia preferencji. Owoce zasyp 2 lub 3 łyżkami cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż puszczą sok.

Do mojego kruszona potrzebne będą dwie butelki wina musującego. Użyłem dwóch różnych, ale Ty możesz zastosować tylko jeden rodzaj. Wszystko zrób według własnego smaku. Jednym z trunków może być różowe, musujące wino, u mnie takie od Beyera z Dolnej Austrii, wino doskonałe, cóż powiedzieć, za dobre do przygotowania kruszonu. Drugą butelką może być np. klasyczne włoskie frizzante lub niemiecki sekt, wszystkie wina powinny być półwytrawne. Ponieważ miałem jeszcze „końcówkę” czegoś mocniejszego, dodałem około 100 ml Martini Rosso.

Najpierw jednak owoce potraktowane kilkadziesiąt minut wcześniej cukrem podlej szklanką wina musującego, wymieszaj, a następnie owiń miskę, w której się znajdują folią spożywczą i odstaw na kolejne 30 minut. Takie działania mogą Ci się wydawać zbędne, ale dzięki temu owoce lepiej „przejdą” winem i puszczą soki. Oczywiście, jeżeli Ci się spieszy i chcesz delektować się kruszonem jak najszybciej pomiń te czynności.

Kruszon truskawkowy sposób przygotowania

Pora przyrządzić kruszon z truskawkami. W tym celu przygotuj „przemacerowane” owoce i 2 butelki win musujących. Zawartość miski, czyli owoce z sokiem przelej do dużego dzbanka (fr. Cruchon), a następnie wlej obie butelki wina musującego. Do dzbanka z kruszonem truskawkowym dodaj tyle lodu, ile tylko się zmieści. Im zimniejszy będzie podany, tym lepiej będzie smakował…


Poznaj przepis na kruszon owocowy idealny na gorące dni.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *