Kruszonka ze śliwkami i lodami pistacjowymi

Kruszonka z masła, mąki i bakalii zapiekana ze śliwkami z sokiem z pomarańczy i cynamonem, pieczona i podane z lodami pistacjowymi.

Kruszonka ze śliwkami to błyskawiczny deser, który z jednej strony gwarantuje pyszny smak śliwek z nutą cynamonu, a drugiej ten swego rodzaju gęsty kompot śliwkowy pokrywa chrupiąca kruszonka. Czy czegoś trzeba więcej? Oczywiście idealnie taki deser podać z lodami. Cóż, nie będzie to łatwe, bo śliwki najlepsze są jesienią, kiedy na lody mamy już niespecjalną ochotę. Kruszonka ze śliwkami jest jednak na tyle pyszna, że i bez lodów daje radę.

Składniki

800 gramów dojrzałych śliwek węgierek;
1 duża pomarańcza;
100 gramów zimnego masła;
250 gramów mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
70 gramów orzechów laskowych;
100 gramów drobnego cukru;
4 łyżki maślanki;
białko z 1 jajka;
1-2 laski cynamonu;

Kruszonka ze śliwkami przepis

Oczywiście dobre, dojrzałe śliwki to oczywiście podstawa. Kupuj owoce zawsze na placach, targach, czy bazarach. Sklepowe się nie nadają do niczego. Śliwki wypestkuj, włóż do dużej miski, a następnie wlej do nich sok z wyciśniętej 1 dużej pomarańczy. Do śliwek dodaj również startą z tejże pomarańczy skórkę (oczywiście na początku dobrze sparz pomarańczę wrzątkiem). Do śliwek wsyp 70 gramów cukru i dodaj cynamon. Zamieszaj dobrze i odstaw śliwki na bok.

Porada-> cynamon nadaje temu deserowi całego uroku. Jeśli nie przepadasz za cynamonem po prostu odpuść sobie ten deser

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, starte lub utłuczone w moździerzu dość drobno orzechy oraz zimne, podzielone na kawałki masło. Następnie dodaj do ciasta 1 żółtko. Wlej również 2 łyżki maślanki i dwie łyżki wody lub jeszcze lepiej tyle samo śliwowicy łąckiej. Wsyp również pozostały cukier i szybko zagnieć ciasto.

Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 40×15 cm przełóż przygotowane wcześniej śliwki. Sok, który wypuściły możesz odlać, wtedy deser nie będzie za bardzo wodnisty. Dla mnie jednak jest to zbrodnia, toż to właśnie sok z tak dobrych śliwek decyduje o smaku deseru, więc zawsze ląduje razem ze śliwkami w naczyniu żaroodpornym.

Ciasto delikatnie rozgnieć wałkiem, a następnie uformuj rękoma. Powinno mieć około pół centymetra grubości. Tak rozwałkowane ciasto rozłóż na śliwkach. Delikatnie całość dociśnij i ponacinaj lekko w poprzek naczynia. Całość polej z wierzchu 2 łyżkami maślanki i posyp odrobiną cukru. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Kruszonka ze śliwkami sposób podania

Gotowy deser powinien mieć mocno chrupiącą z wierzchu, ale delikatną w środku strukturę. A śliwki z cynamonem? Cóż powiedzieć. Pycha. Znakomicie smakuje jedzona solo posypana cukrem pudrem, ale podana np. z lodami pistacjowymi jest wyśmienita.


Poznaj mojej babci <<przepis na knedle ze śliwkami>>. Takie absolutnie knedle unikatowe, pyszne, wyjątkowe.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *