Kumpir pieczony ziemniak wypełniony mięsem

Kumpir to pieczony ziemniak ugnieciony z masłem i startym serem na puree, a następnie wypełniony dodatkami według uznania.

Kumpir to pieczony ziemniak, którego po upieczeniu należy ugnieść najczęściej razem z masłem i serem na puszyste puree. Tak przygotowaną bazę uzupełnia się dowolnymi dodatkami. Mogą nimi być boczek, sos boloński, chili con carne, a nawet gęsty jogurt grecki i szynka. Ja zapraszam na moją wersję kumpira, która zachwycić powinna zarówno amatorów pieczonych ziemniaków, jak i soczystego, aromatycznego mięsa. Jest moc, jest smak.

Składniki

3 duże podłużne mączyste ziemniaki
200 gramów gęstego jogurtu greckiego (zawartość tłuszczu 10%)
gyros grecki
sól, pieprz

Przepis na kumpir pieczony ziemniak z dodatkami

Przygotuj trzy duże, mączyste podłużne ziemniaki o zbliżonej wielkości. Ziemniaki bardzo dobrze wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ściereczką. Każdego ziemniaka natnij wzdłuż dość głęboko ostrym nożykiem. Dzięki takiemu zabiegowi ziemniak upiecze się jak idealnie. Owiń dokładnie każdego ziemniaka folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza, a następnie rozłóż na blasze ziemniaki. Piecz ziemniaki (góra-dół) około 100 minut.

Kumpira możesz podać z jogurtem greckim, chili con carne, szpinakiem i fetą, sosem bolońskim, szynką, serem żółtym i na tysiąc innych sposobów. Wszystko zależy od Twojej inwencji. Ja proponuję kumpira z greckim gyrosem, czyli pieczonym na grillu mięsem. Jeśli nie masz możliwości zakupienia gyrosa w punkcie gastronomicznym możesz go przygotować samodzielnie (zobacz przepis na gyros drobiowy).

Upieczone ziemniaki odwiń z folii aluminiowej, a następnie rozetnij i otwórz. Zmiażdż ziemniaki widelcem na puree, a następnie wmieszaj w puree dwie duże łyżki gęstego jogurtu greckiego. Musi to być prawdziwy naturalny jogurt grecki o zawartości tłuszczu 10%. Tylko taki jogurt nada właściwego smaku ziemniakowi.

Kumpir ziemniak pieczony sposób podania

Ziemniak lubi sól, nie wahaj się zatem porządnie go posolić. Warto go również posypać dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Na tak przygotowaną bazę ziemniaczano jogurtową nałóż sporo pieczonego mięsa razem z dodatkami przynależnymi gyrosowi, czyli pomidorem, cebulą i natką pietruszki. Absolutna rewelacja.


Przekonaj się, że w warunkach domowych świetnie może smakować także shoarma mięso jak na kebab, w wersji bazowej, prostej, za to przepysznej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *