Kura duszona z groszkiem to danie proste, ale dające pełnię satysfakcji. Jest smak, jest białko, są warzywa. Jest łatwo i prosto. Powodzenie tego dania oczywiście zależy od jakości mięsa. Zwykle kura kojarzy się ze starym, twardym mięsem. Nie musi tak być, jeśli masz dostęp do drobiu wiadomego Ci pochodzenia. Jeśli jednak nie chcesz ryzykować długo gotującego się mięsa po prostu użyj kurczaka. Ale wiejskiego lub zagrodowego, a nie takiego hodowanego na antybiotykach. Wybór jak zawsze zależy od Ciebie.
Składniki
połowa młodej wiejskiej kury
dwie garści zielonego groszku
1 lub 2 ziemniaki
dwie kolorowe podłużne papryki
dymka
świeży rozmaryn
czosnek
sól, pieprz
Kura duszona z groszkiem przepis
Kurę podziel na mniejsze kawałki i usuń większość skóry. Następnie posól kurę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na bok. Obierz 3 ząbki czosnki i grubo pokrój. Posiekaj 3 dymki w długie kawałki.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż mięso na dość mocnym ogniu z każdej strony, aby ładnie się zrumieniło. Gdy kura jest już zrumieniona wrzuć do niej na patelnię dymkę i czosnek. Smaż około 3 minuty uważając, aby warzywa się nie przypaliły. Wlej na patelnię pół szklanki gorącej wody i wrzuć 2 gałązki świeżego rozmarynu. Dopraw szczyptą soli, przykryj patelnię pokrywką i duś kurę około 40 minut na wolnym ogniu.
Podczas gdy kura się dusi obierz i pokrój w niedużą kostkę ziemniaki. Papryki podziel wzdłuż na połowę i usuń gniazda nasienne.
Po upływie wskazanego wyżej czasu kura powinna być już w miarę miękka. Wrzuć zatem do niej na patelnię groszek oraz ziemniaki. Następnie wlej nieco wody, aby ziemniaki miały się jak ugotować. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż na wierzchu połówki papryk, przykryj ponownie patelnię pokrywką i duś całość około 20 minut na wolnym ogniu. Nie unoś w tym czasie pokrywy patelni, aby nie utracić pary wodnej.
Kura duszona z groszkiem sposób podania
Kura duszona winna być gotowa po upływie około 70-80 minut jej duszenia. W czasie gotowania powinien wytworzyć się pyszny sos. Podawaj w głębokim talerzu ze sporą ilością powstałego w czasie gotowania sosu. Całość tuż przed podaniem posyp posiekaną dymką.
Przygotuj również odlotowy przepis na pierogi ze szpinakiem. Ugotuj również niesamowity obiad na niedzielę!