Kurczak chow mein to jedno z głównych dań chińskich. Przygodę z kuchnią azjatycką warto rozpocząć właśnie od tego dania, ponieważ jest ono banalne i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie doskonale oddające smaki Azji. Jak to zwykle bywa przy przygotowaniu dań z woka wszystkie składniki należy mieć wcześniej przygotowane i pokrojone, ponieważ samo smażenie w woku jest błyskawiczne i nie ma wtedy czasu na obieranie, krojenie, siekanie itp. Dania z woka, a zatem i kurczak chow mein, to dania bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Kto nie próbował czas najwyższy to zmienić.
Składniki
250 gramów suchego makaronu pszennego chow mein;
1 pierś z kurczaka;
1 większa czerwona papryka;
250 gramów pieczarek lub grzybów shitake;
pęczek dymki;
nieduży kawałek świeżego imbiru;
1-2 ząbki czosnku
opakowanie kiełków fasoli Mung;
Przepis na kurczak chow mein
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Przygotuj kolejno wszystkie składniki: kurczaka i paprykę pokrój w nieduże paseczki (paprykę w cieńsze, kurczaka w grubsze), pieczarki pokrój w cienkie plasterki, posiekaj drobno czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce, wyłóż kiełki, a dymkę posiekaj w centymetrowe kawałeczki – białą część dymki posiekaj drobno i odłóż osobno.
3. Makaron chow mein przygotuj według opisu na opakowaniu.
4. Do przygotowania sosu potrzebne będą: 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru. Wszystkie składniki sosu wlej do miski. Dodaj 2-3 łyżki wody i wymieszaj. Jeżeli potrzeba dodaj składnika, który jest zbyt słabo wyczuwalny w sosie. Odstaw miskę z sosem na bok.
5. Rozgrzej mocno woka; wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego i wrzuć kurczaka. Smaż kilka minut (2-3 minuty) podrzucając co jakiś czas woka. Nie skręcaj w żadnym wypadku ognia pod wokiem – jeżeli temperatura woka jest zbyt wysoka (istnieje niebezpieczeństwo, że składniki się przypalą) po prostu podnieś go na krótką chwilę ponad palnik.
6. Do krótko przesmażonego kurczaka wrzuć paprykę, pieczarki i białe części dymki. Smaż wszystkie składniki 2-3 minuty podrzucając woka co chwilkę. W ten sposób składniki na patelni smażą się równomiernie mieszając jednocześnie.
Kurczak chów mein sposób podania
Wyłóż przesmażone składniki na talerz i zmniejsz gaz pod wokiem. Do woka wlej 1 łyżkę oleju arachidowego; wrzuć imbir i czosnek. Przesmaż je króciutko; pilnuj, aby się nie przypaliły. Włóż z powrotem do woka przesmażone wcześniej składniki. Zamieszaj. Do woka wrzuć ugotowany makaron oraz zieloną część posiekanej dymki. Dodaj kiełki fasoli Mung.
Wymieszaj wszystko, a gdy całość się podgrzeje (około 1-2 minut) wlej wcześniej przygotowany sos. Szybko zamieszaj. Podawaj od razu posypany dodatkowo posiekaną dymką.
Wypróbuj super <<przepis na kurczaka smażonego z warzywami>>.