Kurczak chow mein z grzybami danie z woka

Kurczak chow mein czyli makaron z dodatkiem krojonych piersi z kurczaka krótko smażonych razem z papryką, pieczarkami, imbirem oraz kiełkami fasoli.

Kurczak chow mein to jedno z głównych dań chińskich. Przygodę z kuchnią azjatycką warto rozpocząć właśnie od tego dania, ponieważ jest ono banalne i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie doskonale oddające smaki Azji. Jak to zwykle bywa przy przygotowaniu dań z woka wszystkie składniki należy mieć wcześniej przygotowane i pokrojone, ponieważ samo smażenie w woku jest błyskawiczne i nie ma wtedy czasu na obieranie, krojenie, siekanie itp. Dania z woka, a zatem i kurczak chow mein, to dania bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Kto nie próbował czas najwyższy to zmienić.

Składniki

250 gramów suchego makaronu pszennego chow mein;
1 pierś z kurczaka;
1 większa czerwona papryka;
250 gramów pieczarek lub grzybów shitake;
pęczek dymki;
nieduży kawałek świeżego imbiru;
1-2 ząbki czosnku
opakowanie kiełków fasoli Mung;

Przepis na kurczak chow mein

Przygotuj kolejno wszystkie składniki, kurczaka i paprykę pokrój w nieduże paseczki (paprykę w cieńsze, kurczaka w grubsze), pieczarki pokrój w cienkie plasterki, posiekaj drobno czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce, wyłóż kiełki, a dymkę posiekaj w centymetrowe kawałeczki, białą część dymki posiekaj drobno i odłóż osobno. Makaron chow mein przygotuj według opisu na opakowaniu.

Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu rybnego, a także 1 łyżeczka cukru. Wszystkie składniki sosu wlej do miski. Dodaj 2 lub 3 łyżki wody i wymieszaj. Jeśli potrzeba dodaj składnika, który jest zbyt słabo wyczuwalny w sosie. Odstaw miskę z sosem na bok.

Rozgrzej mocno woka, wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego i wrzuć kurczaka. Smaż kilka około 3 minuty podrzucając woka od czasu do czasu. Nie skręcaj w żadnym wypadku ognia pod wokiem, jeśli temperatura woka jest zbyt wysoka (istnieje niebezpieczeństwo, że składniki się przypalą) po prostu podnieś go na krótką chwilę ponad palnik. Do krótko przesmażonego kurczaka wrzuć paprykę, pieczarki i białe części dymki. Smaż wszystkie składniki 3 minuty podrzucając woka co chwilkę. W ten sposób składniki na patelni smażą się równomiernie mieszając jednocześnie.

Kurczak chów mein sposób podania

Wyłóż przesmażone składniki na talerz i zmniejsz gaz pod wokiem. Do woka wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć imbir i czosnek. Przesmaż je króciutko, pilnuj, aby się nie przypaliły. Włóż z powrotem do woka przesmażone wcześniej składniki. Zamieszaj. Do woka wrzuć ugotowany makaron oraz zieloną część posiekanej dymki. Dodaj kiełki fasoli Mung.

Wymieszaj wszystko, a gdy całość się podgrzeje (około 2 minut) wlej wcześniej przygotowany sos. Szybko zamieszaj. Podawaj od razu posypany na koniec posiekaną dymką.


Wypróbuj super <<przepis na kurczaka smażonego z warzywami>> lub klasyczny sycylijski <<przepis na pasta alla Norma>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *