Kurczak duszony w cebuli z pieczarkami

Kurczak w kawałkach najpierw smażony, a następnie duszony w cebuli z pieczarkami i na koniec doprawiony kwaśną śmietaną.

Kurczak duszony w cebuli to z pozoru niewiele różniące się od innych danie z drobiem. Gdy jednak poznasz szczegóły jego przyrządzenia, a zwłaszcza gdy je wypróbujesz zrozumiesz jego sens i poczujesz różnicę. Czerwona cebula moim zdaniem wciąż jest w naszej kuchni niedoceniana. Fakt, podczas obróbki cieplnej czerwona cebula traci kolor i staje się bura, ale oddaje daniu znakomity smak, dzięki czemu i ono nabiera niepowtarzalnego smaku. Podobnie zresztą sprawa ma się z białym pieprzem. Warto jednak dać im szansę. Ten przepis tego dowodzi.

Składniki

4 udka z kurczaka;
2 duże czerwone cebule;
250 gramów brązowych pieczarek;
świeże oregano;
Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
kwaśna, gęsta śmietana;
sól, biały pieprz w ziarnach;

Kurczak duszony w cebuli przepis

Kurczaka umyj i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Biały pieprz zmiażdż w moździerzu. Tego pieprzu powinno być sporo, nie jest on przesadnie ostry, za to dość aromatyczny, a na tym właśnie nam w tym daniu zależy. Po zmiażdżeniu pieprzu powinno być około 2-3 łyżeczek.

Kurczaka posyp obficie swoją ulubioną przyprawą, solą oraz białym pieprzem. Jeśli używasz mieszanki przypraw, która zawiera sól pomiń dodatkowe solenie. Cebule obierz i pokrój w ósemki, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na mocnym ogniu z obu stron, w połowie smażenia dorzuć również cebulę.

Przesmażonego na złoto kurczaka i cebulę przełóż (bez tłuszczu z patelni) do garnka i podlej gorącą wodą tak, aby nie przykryła mięsa. Wstaw garnek na gaz i duś mięso na wolnym ogniu.

Porada-> biały pieprz nada daniu zupełnie innego smaku, aniżeli pieprz czarny

Podczas gdy kurczak z cebulą się duszą na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pieczarki. Posól je lekko i posyp sporą ilością białego pieprzu. Smaż pieczarki na mocnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie przyrumienią. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z gotującym się kurczakiem. Całość uzupełnij wodą, jeśli potrzeba. Dopraw również sporą ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.

Przygotuj wiązkę świeżego oregano i również wrzuć do garnka. Całość posól według uznania (jeśli potrzeba), garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Kurczak duszony w cebuli sposób podania

Gdy kurczak duszony w cebuli jest już miękki pora na finał. Do miski przełóż około 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, zahartuj ją sosem z garnka, wymieszaj i wlej do garnka. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

Znakomicie smakuje z gotowanymi ziemniakami, a jeżeli chcesz, aby danie pięknie wyglądało ozdób go dodatkowo przesmażonymi „na świeżo” kawałkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżego oregano.


Wypróbuj <<przepis na kurczak tandoori>>. Jest moc, jest smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *