Kurczak na ostro z pastą fasolową i papryką

Kurczak w kawałkach przyprawiony pastą fasolową na ostro i smażony na mocnym ogniu w woku razem z warzywami.

Kurczak na ostro to moja kolejna propozycja dania azjatyckiego przygotowanego metodą stir-fry. Metoda ta polega na przygotowaniu i pokrojeniu wszystkich składników przed przygotowaniem dania, po czym następuje szybkie smażenie tychże składników na bardzo mocnym ogniu na woku. Dzięki tej metodzie mięso jest soczyste, a warzywa chrupiące, ale nie twarde. Mój kurczak na ostro przesmażony został z ogólnie dostępnymi warzywami, a smaku całości nadała fantastyczna, bardzo ostra pasta z fasoli. Niech moc będzie z Tobą.

Składniki

500 gramów mięsa z kurczaka;
100 gramów selera naciowego;
około 100 gramów zielonej papryki;
100 gramów cukinii;
pęczek dymki;
2-3 tajskie papryczki chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
1 łyżeczka startego imbiru;
2 łyżki pasty fasolowej z chilli i bobu (chilli bean paste);
1 łyżka sosu sojowego;
1-2 limonki;
liście świeżej kolendry;

Kurczak na ostro przepis

Łodygi selera naciowego pokrój ukośnie na jednocentymetrowe kawałki. Oczywiście istotne jest, by te najtwardsze warzywa pokroić na nieco mniejsze kawałki, aby lepiej zmiękły podczas smażenia. W przypadku selera naciowego, który jest dość twardy i łatwo skóry nie sprzeda możesz go pokroić na nieco mniejsze kawałki. Ja lubię twarde warzywa, więc mój seler niech pozostanie dość duży.

Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kawałki zbliżone wielkością do selera naciowego. Cukinię pokrój w małe, nieregularne kawałki. Różnorodnie pokrojone warzywa to miły dla oka efekt na talerzu. Mięso z kurczaka pokrój w nieduże kawałki lub w paski. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj papryczki chilli, posiekaj również dymkę, białe części drobno, zieloną część w 2-3 centymetrowe piórka. Gdy masz już przygotowane i pokrojone wszystkie składniki można przystąpić do przygotowania dania. Potrwa to ledwie kilka minut, miej wszystko pod ręką.

Porada-> przygotowanie potrawy na woku wymaga uprzedniego przygotowania wszystkich składników

Postaw wok na ogniu, rozgrzej go mocno, a gdy zacznie dymić wlej olej. Wrzuć od razu paprykę, seler i cukinię. Smaż warzywa na bardzo mocnym ogniu dość często mieszając, a najlepiej „podrzucając” wokiem. Smaż warzywa 2-4 minuty, a gdy się lekko zrumienią i zmiękną zdejmij je z patelni i wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wytrzyj woka ręcznikiem papierowym, rozgrzej ponownie i wlej nieco oleju. Gdy zacznie dymić wrzuć pokrojonego kurczaka i smaż go 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj starty imbir, posiekane papryczki chilli i białe części dymki, zmniejsz gaz pod patelnią do połowy.

Dodaj ostrą pastę, a następnie wlej sos sojowy i nieco wody. Wymieszaj wszystko razem, aż mięso nabierze pięknego koloru. Na koniec wrzuć przesmażone wcześniej warzywa, zielone części dymki i zamieszaj. Gotowe.

Kurczak na ostro sposób podania

Podawaj z połową limonki ozdobiony listkami świeżej kolendry i plasterkami chilli. To szybkie, bardzo smacznie, ale przede wszystkim naprawdę ostre danie. Polecam smakoszom i twardzielom.


Wypróbuj również mój sprawdzony i lubiany <<przepis na boczniaki smażone>> na sposób chiński. Super danie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *