Kurczak pieczony po włosku z warzywami

Kurczak w kawałkach pieczony razem z ziemniakami, czosnkiem i karczochami z dodatkiem świeżego rozmarynu.

Kurczak pieczony we włoskim stylu, czyli zapraszają ptak, ziemniaki, warzywa, świeże przyprawy oraz jak najlepsza oliwa extra vergine. Oto kwintesencja włoskiego stylu w najsmaczniejszym wydaniu. To danie wspaniale nadaje się na niedzielny obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko, wkłada do piekarnika, a podczas ponad godzinnego pieczenia jest sporo czasu na wypicie aperitifu. Nie tylko pity wówczas aperitif wyostrza apetyt, ale także roznoszący się po całym domu zapach czosnku i rozmarynu. Nie zapomnijcie do tego dania podać dobrego, włoskiego wina.

Składniki

1 cały kurczak zagrodowy;
4-6 ziemniaków;
3-5 ząbków czosnku;
1 duża cebula;
karczochy w oliwie;
kilka gałązek świeżego rozmarynu;
oliwa extra virgin;
sól, pieprz;

Kurczak pieczony z warzywami przepis

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Bardzo pożądanym składnikiem są również arcywłoskie karczochy w oliwie. Jeżeli ich nie masz, nie lubisz itd zastąp je innymi warzywami, np. pomidorami. Jeszcze lepiej, jak użyjesz świeżych karczochów.

3. Mięso umyj, osusz, dobrze posól i popierz świeżo zmielonym pieprzem.

4. Cebulę obierz i pokrój w ósemki; listki rozmarynu zerwij z gałązek.

5. Ziemniaki obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanki włóż kawałki kurczaka, a między nimi rozmieść ziemniaki. Dołóż cebulę i obrany czosnek.

6. Całość dobrze posól, popierz, posyp listkami rozmarynu, polej oliwą extra virgin i dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

7. Po upływie 30 minut wyjmij naczynie i odwróć kurczaka na drugą stronę, a warzywa delikatnie zamieszaj. Dodaj karczochy. Wstaw naczynie do piekarnika na kolejne 30 minut.

Kurczak pieczony z warzywami sposób podania

Po upływie łącznie 1 godziny pieczenia wyjmij naczynie i ponownie odwróć kurczaka, a warzywa delikatnie zamieszaj. Wstaw naczynie na jak najwyższą półkę piekarnika i nastaw grzanie z rożnem tylko od góry. Po upływie 15-20 minut kurczak pieczony na włoska modłę powinien być wspaniale zrumieniony i gotowy do spożycia.


Wypróbuj rewelacyjny wielokrotnie sprawdzony <<przepis na kotlet z piersi kurczaka z grilla>>.


Rekomendowane przepisy