Kurczak smażony z warzywami w woku

Kurczak, a w zasadzie jego pierś pokrojony najpierw na małe kawałki, a następnie krótko smażony z warzywami w woku.

Kurczak smażony według poniższego przepisu to danie, które zdecydowanie najlepiej jest przyrządzić w woku. Oczywiście można je również przyrządzić na tradycyjnej patelni, wtedy jednak czas smażenia trzeba wydłużyć. Tak, czy siak składniki winny „pobyć” na patelni ledwie kilka minut, aby pozostały jędrne. Czyli kurczak miękki, a warzywa chrupiące. Gdy już poświęcisz trochę czasu na przygotowanie składników wtedy zrobienie dania trwa ledwie kilka minut. Zestaw składników do tego dania może być całkowicie dowolny. Modyfikuj według własnego uznania, a przede wszystkim od sezonowości warzyw.

Składniki

300 gramów piersi z kurczaka;
3 małe kapusty pak choy (jeśli nie masz użyj kapusty pekińskiej);
1 mała czerwona papryka lub pół większej;
garść grzybów shitake;
1-2 ząbki czosnku;
sos rybny;
dymka;
sos sojowy;
świeża kolendra;
sos ostrygowy;
sriratcha lub inny ostry sos;

Przepis na kurczak smażony

Kurczaka pokrój w paski, namoczone grzyby osusz na ręczniku papierowym (jeśli używasz świeżych pomiń ten krok). Pokrój paprykę w cienkie paski. Twarde części pak choy pokrój w większą kostkę, liście przesiekaj grubo. Z pęczka świeżej kolendry odkrój łodygi i drobno przesiekaj. W podobny sposób posiekaj białe części dymki. Pozostałą kolendrę i dymkę odłóż na bok. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

Woka rozgrzej na najmocniejszym palniku. Gdy zacznie się dymić wlej 2-3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Rozprowadź go po całym woku, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż 1-2 minuty podrzucając patelnią co chwilę, aby kurczak przesmażył się ze wszystkich stron. Dodaj paprykę i grzyby, smaż kolejne 1-2 minuty. Gaz cały czas musi być rozkręcony „na całego”. Wrzuć twarde części pak choy i smaż 1 minutę.

Przesmażone składniki przełóż na sito. Patelnię wstaw ponownie na gaz. Wlej 1-2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną białą część dymki, czosnek i łodygi kolendry. Smaż 30 sekund ciągle mieszając. Wrzuć z powrotem przesmażone wcześniej warzywa i kurczaka. Dodaj od razu przesiekane liście pak choy. Pora doprawić danie, dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 2 łyżki sosu ostrygowego. Dodaj również 1-2 łyżki sosu sojowego oraz odrobinę ostrego sosu sriratcha.

Kurczak smażony sposób podania

Zamieszaj całość szybko. Jeżeli danie jest za gęste wlej 1-2 łyżki bulionu drobiowego lub wody. Podawaj ozdobiony listkami świeżej kolendry, ewentualnie posypany uprażony wcześniej orzechami nerkowca lub ziarnami sezamu.


Wypróbuj <<przepis na kurczak chów mein>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *