Kurczak tandoori to indyjska wersja pieczonego kurczaka. Pieczonego, bo świetnie przyprawionego i zamarynowanego kurczaka piecze się w glinianym piecu o nazwie tandoor. W przypadku braku takiego pieca bardzo często takiego kurczaka po prostu grilluje się na ruszcie opalanym węglami. Przyprawa do kurczaka tandoori nie ma jednolitych składników, więc smak może się nieco różnić. Nie mając pieca tandoor, ani możliwości użycia grilla można skorzystać z piekarnika. Kurczak tandoori smakować będzie również wyśmienicie, choć z pewnością brakować będzie nieco charakterystycznego dymnego aromatu i posmaku.
Składniki
1 średniej wielkości kurczak wiejski;
500 gramów gęstego jogurtu (np. typ grecki);
przyprawa tandoori;
limonka;
listki świeżej kolendry;
sól, pieprz;
Przepis na kurczak tandoori
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Kurczaka pozbaw skóry, oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
3. Rozetnij kurczaka wzdłuż klatki piersiowej i połóż na blacie kuchennym wnętrzem do dołu. Naciskając mocno na kręgosłup całą dłonią złam kości tak, aby kurczak zrobił się płaski. Następnie ponacinaj głęboko mięso w każdym miejscu, aby marynata weszła jak najgłębiej.
4. W misce wymieszaj przyprawę tandoori z jogurtem. Ilość przyprawy zależy od jej intensywności i Twoich preferencji. Przyprawę tandoori bez problemu dostaniesz w sklepach orientalnych albo kupisz przez internet. Moja mieszanka to: kolendra, musztarda, kozieradka, pieprz, cebula mielona, cynamon, czosnek, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, chilli, papryka.
5. Wysmaruj dokładnie całego kurczaka marynatą. Spraw, aby dostała się ona w najdalszy i najtrudniej dostępny zakamarek kurczaka. Zamarynowanego kurczaka włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i włóż mięso najlepiej na całą noc do lodówki.
6. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed planowanym pieczeniem. Zdejmij folię z miski. Rozłóż kurczaka na kratce grillowej z piekarnika i umieść ją pośrodku piekarnika. Na dolnym poziomie wstaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia – podczas pieczenia marynata będzie kapać, lepiej na zabrudzić piekarnika, bo może mocno dymić.
7. Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 – 60 minut (grzanie góra – dół) w zależności od jego wielkości. Ważne, aby mięso nie było przesuszone (piersi), a udka dopieczone. Dobrze jest użyć termometru, aby właściwie upiec kurczaka. Alternatywnie mięso będzie OK, gdyż po wbiciu wykałaczki w grubą część udka wypłynie z niego przeźroczysty, a nie różowy płyn.
8. Gdy mięso jest upieczone warto na koniec przełożyć kratkę z kurczakiem na najwyższą półkę piekarnika, podkręcić temperaturę pieczenia do 250 stopni i przez 2 minuty ładnie zrumienić kurczaka z wierzchu.
Porada-> uważaj, by nie przypalić kurczaka!
Upieczonego kurczaka tandoori pokrój na dowolne kawałki tasakiem, albo nożycami do mięsa. Smakuje wybornie skropiony przed jedzeniem świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i posypany listkami świeżej kolendry.
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj mój <<przepis na gulasz z kalafiora po indyjsku>>.