Kurczak w białym winie z grzybami po alzacku

Alzacki kurczak duszony w białym winie z dodatkiem estragonu i grzybów w delikatnym sosie.

Alzacki kurczak w białym winie z dodatkiem świeżego estragonu i suszonych grzybów to danie wytworne, choć nieskomplikowane. Każdy smakosz wina doceni smak rieslinga pochodzącego z pięknej Alzacji. Doskonały bukiet, subtelny smak. Wino to idealne na letnie dni, doskonałe również do dań z drobiu przez cały rok. W przepisie poniżej rieslinga prosto z Alzacji dodaje się do marynaty, w której kurczaka się następnie dusi. Na koniec buduje się sos, który podbity słodką śmietanką i świeżym estragonem wynosi smak zwykłego kurczaka na piedestał. Zachęcam, bo warto.

Składniki

6 podudzi z kurczaka;
400 ml domowego bulionu drobiowego;
butelka alzackiego rieslinga;
pęczek świeżego estragonu;
garść suszonych grzybów;
kilka szalotek;
3 ząbki czosnku;
masło;
słodka śmietanka 30% tłuszczu;
sól, pieprz;

Kurczak w białym winie przepis

Bez wątpienia porządny, wiadomego pochodzenia kurczak to podstawa tego dania. Z podudzi odetnij nadmiar skóry i tłuszczu. Umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy z masłem i smaż podudzia z kurczaka na dość mocnym ogniu ze wszystkich stron. Podczas gdy podudzia się smażą posiekaj grzyby i czosnek. Obierz i posiekaj w piórka szalotki. Po około 10 minutach smażenia kurczak powinien być już pięknie zrumieniony z każdej strony. Zdejmij go z patelni i odłóż na talerz.

Na patelnię włóż nieco masła i wrzuć szalotkę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, a następnie dorzuć czosnek. Smaż jeszcze minutę. Na patelnię wlej kieliszek alzackiego rieslinga, a następnie podkręć ogień pod patelnią. Butelkę z resztą wina wstaw do lodówki, będzie potrzebne do obiadu. Po kilku minutach wino powinno odparować. Wtedy wlej na patelnię 400 ml bulionu drobiowego, wrzuć posiekaną garść świeżego estragonu i grzyby. Całość posól i popieprz do smaku, zagotuj.

Przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i włóż do niego zrumienione wcześniej podudzia z kurczaka. Przykryj naczynie pokrywką i piecz mięso w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.

Po tym czasie wyjmij podudzia z sosu, przełóż je na pokrywkę naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 15 minut do zrumienienia.

Podczas gdy kurczak się rumieni przygotuj sos. Przelej zawartość naczynia żaroodpornego do garnka i wstaw na spory ogień. Gotuj około 7 minut, aby płyn się zredukował. Na koniec wlej do garnka słodką śmietankę, od razu zamieszaj, zagotuj i zaczekaj, aż sos nieco zgęstnieje. Kurczak w białym winie gotowy.

Porada-> od Ciebie zależy, jak dużo dodasz słodkiej śmietanki

Od Ciebie zależy, ile dodasz śmietanki. Czy będzie to ledwie 100 ml, czy cały pojemniczek zadecyduj Ty, bowiem każdy z nas ma inny smak i oczekiwania kulinarne.

Podawaj na pysznym sosie estragonowym na białym winie udekorowany estragonem i szczypiorkiem.


Wypróbuj również niezwykły hot dog z makrelą. Zapewniam, że smakuje wybornie i wyjątkowo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *