Kurczak w sosie curry z warzywami i kolendrą

Kurczak w sosie curry z warzywam, czyli kawałki piersi kurczaka smażone w paście curry, a następnie duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem krojonych i przesmażonych wcześniej warzyw.

Kurczak w sosie curry z warzywami to kawałki piersi kurczaka smażone w paście curry, a następnie duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem krojonych i przesmażonych wcześniej warzyw. To jedno z moich ulubionych dań. Mnóstwo chrupiących warzyw, każdemu według woli w zależności od smaku i sezonu. Do tego nieco mięsa, czyli polędwiczka wieprzowa lub kurczak. No i ten sos, ten przepyszny sos, który powstaje z curry na bazie mleczka kokosowego. Szczerze mówiąc, żadnej filozofii w przygotowaniu tego dania nie ma. Kurczak w sosie curry z warzywami to danie kompletne. Uwielbiam je i gorąco polecam.

Składniki

400 gramów piersi z kurczaka;
1 do 2 łyżek czerwonej pasty curry;
czerwona papryka;
zielona papryka;
cukinia;
marchewka;
mała puszka mleczka kokosowego (około 200 ml);
pęczek świeżej kolendry;
1 do 2 łyżek sosu rybnego;
2 limonki lub 1 cytryna;
1 łyżeczka suszonych liści kaffir;
szczypta cukru do smaku (opcja);

Kurczak w sosie curry przepis

Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go w cienkie paseczki.

Warzywa umyj i pokrój. Według mnie najlepszy efekt zarówno wizualny, jak i smakowy daje pokrojenie każdego warzywa w inny sposób. I tak marchewka w julienne (zapałki), papryki w kostkę, a cukinię w różnego kształtu kawałki, dzięki czemu danie będzie ciekawsze.  Jeśli jednak wolisz by warzywa miały jednakowe kształty nic nie stoi temu na przeszkodzie.

Rozgrzej woka i wlej do niego gorącą wodę. Gdy woda się zagotuje wrzuć wszystkie warzywa (gdy nie masz woka zrób to w dużym garnku). Gaz cały czas musi być „na full”. Warzywa nie mogą „godzinami” leżeć w wodzie, mają się jak najkrócej blanszować, konkretnie to 2 minuty wystarczą.

Następnie odcedź warzywa, odłóż na bok, a woka bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i postaw z powrotem na gaz.

Gdy wok się porządnie rozgrzeje wlej do niego 1 łyżkę sosu rybnego i natychmiast zmniejsz gaz poniżej średniego poziomu. Następnie wrzuć pastę curry; rozmieszaj, rozpuść ją, przesmaż krótko, aż zacznie uwalniać się aromat pasty. Zajmie Ci to niewiele ponad minutę. Następnie podkręć gaz do maksimum i wrzuć do woka kurczaka. Dokładnie go wymieszaj z pastą i smaż około 3 minut.

Kurczak w sosie curry sposób podania

Wlej mleczko kokosowe, a następnie zmniejsz gaz do średniego poziomu. Wrzuć również suszony kaffir i duś kurczaka kolejne 3 minuty. Wyciśnij do potrawy sok z limonki i wrzuć garść posiekanej świeżej kolendry.

Następnie włóż na patelnie warzywa i duś kurczaka w sosie curry na wolnym ogniu 2 do 4 minut.

Spróbuj i w razie konieczności dopraw jeszcze sokiem z limonki, sosem rybnym lub też kolendrą. Możesz dorzucić również pokrojoną w centymetrowej długości dymkę. Najlepiej smakuje podawany od razu z cząstkami limonki posypany świeżą kolendrą. Fantastyczne, pełne aromatów danie.


Poznaj przepis na curry z kurczaka. Przepis łatwy i bardzo prosty.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *