Kurczak w sosie cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Staje się tak dlatego, że do mięsa dodaję w tym przepisie sporo zielonych warzyw, które budują smak dania. Zaś sam sos cytrynowy czyni je dodatkowo smacznym, ale i lekkim. Kluczem smaku tego dania jest jednak zastosowanie naprawdę dużej ilości dymki. Uwierz mi, będzie smakować bosko. W moim przepisie użyłem udek z kurczaka, ale uprzednio pozbawiłem je skóry, która bardzo obciążyłaby danie tłuszczem. A tak mój kurczak w sosie cytrynowym smakuje lekko i świetnie nadaje się na obiad nawet w upalny dzień.
Składniki
1 kilogram udek z kurczaka;
2 duże (a nawet wielkie) pęczki dymki;
250 gramów liści szpinaku (baby);
kapusta pekińska;
pęczek koperku;
2 cytryny;
2-3 wiejskie jajka;
sól, pieprz;
Kurczak w sosie cytrynowym przepis
Kurczaka pozbaw skóry, umyj i dobrze osusz. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż mięso na patelni na oliwie do momentu, aż lekko się zrumieni. Jeżeli wszystkie kawałki nie mieszczą się na patelni smaż kurczaka partiami. Przesmażone mięso przekładaj do garnka.
Gdy ostatnie kawałki kurczaka są juz prawie gotowe wrzuć na patelnię posiekaną dymkę. Smaż chwilkę, ale uważaj, aby się nie przypaliła. Cebulka ma się jedynie fajnie zeszklić i lekko podsmażyć. Gdy całość jest gotowa wlej na patelnię szklankę gorącej wody. Zeskrob plastikową łyżka tzw. smaczek z patelni, aby połączył się z wodą w przyjemny sos.
Porada-> jeżeli używasz patelni z powłokami zapobiegającymi przywieraniu tzw. smaczku zapewne nie uzyskasz. Cóż, kwestia wyboru.
Przelej zawartość patelni do garnka, w którym znajdują się przesmażone kawałki kurczaka. Dolej nieco wody, aby prawie przykryła mięso w garnku. Całość lekko posól, dodaj pieprzu, przykryj garnek pokrywką i duś 30 minut na wolnym ogniu.
Podczas gdy mięso się dusi pokrój kapustę pekińską. Osobno łodygi, osobno liście. Po upływie wskazanego powyżej czasu wrzuć do garnka łodygi kapusty pekińskiej. Kontynuuj gotowanie kolejne 15 minut. Gdy kurczak jest miękki wrzuć do garnka liście szpinaku i kapusty pekińskiej. Gotuj 2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.
W zależności od tego, jak dużo będziesz mieć sosu do przygotowania sosu cytrynowego przygotuj dwa lub trzy jajka. Wyciśnij sok z cytryn, a następnie w misce rozbełtaj 2 żółtka i 1 jajko. Wlewaj powoli sok do jajek uważając, aby się nie ścięły. Cały czas mieszaj jajka podczas wlewania soku. Na koniec zahartuj uzyskaną mieszaninę sosem z garnka (podobnie jak śmietanę przed wlaniem do zupy). Wlej otrzymany sos cytrynowy do zupy (pamiętaj, że gaz pod garnkiem musi być wyłączony).
Kurczak w sosie cytrynowym propozycja podania
Potrząśnij garnkiem, aby rozprowadzić w każdy zakamarek. Ponieważ warzyw i ziół nigdy za wiele na koniec dodaj do dania posiekany pęczek koperku. Oczywiście jeżeli potrzeba dopraw jeszcze danie solą i/lub pieprzem. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Dowiedz się jak rozebrać kurczaka do rosołu. Bo warto.