Kurczak w sosie hoisin z dodatkiem warzyw

Kurczak w sosie hoisin to krojona pierś kurczaka marynowana w sosie hoisin, a następnie zmieszana z krojonymi i przesmażonymi paprykami, bakłażanem i groszkiem cukrowym.

Kurczak w sosie hoisin to krojona pierś kurczaka marynowana w sosie hoisin, a następnie zmieszana z krojonymi i przesmażonymi paprykami, bakłażanem i groszkiem cukrowym. Kurczak w sosie hoisin z powodzeniem przygotuje każdy, tym bardziej, że gotowy sos hoisin bez problemu można już nabyć w większości dużych sklepów. Hoisin to sos o lekko śliwkowym, słodkawym posmaku. Świetnie smakuje właśnie z drobiem i warzywami. Jakich warzyw użyjesz w tym daniu zależy oczywiście od Ciebie i od pory roku, zawsze staraj się używać warzyw sezonowych. Właśnie wtedy smakują one najlepiej i są po prostu najtańsze. Zrób „chińszczyznę” we własnej kuchni, bo smakuje wybornie.

Składniki

pierś z kurczaka o wadze około 400 gramów;
250 gramów groszku cukrowego;
1 mała czerwona papryka;
1 mała żółta papryka;
kawałek bakłażana;
sos hoisin;
limonka;
liście świeżej kolendry;

Kurczak w sosie hoisin przepis

Kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Mięso włóż do miski i dodaj do niego 2 lub 3 łyżeczki sosu hoisin (poznaj sos hoisin). Wymieszaj dokładnie mięso z sosem tak, aby ten oblepił każdy kawałek kurczaka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy kurczak si marynuje paprykę wypestkuj, umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie paseczki. Groszek cukrowy umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połowę. Bakłażana pokrój w niedużą kostkę. Wszystko już gotowe, można zatem zacząć przygotowywać danie.

W woku lub na zwykłej patelni rozgrzej nieco oleju (najlepiej arachidowego) i wrzuć paprykę a także  groszek cukrowy. Smaż warzywa na dużym ogniu często podrzucając patelnią, aby przemieszać warzywa. Następnie dodaj bakłażana i smaż dalej warzywa w identyczny, jak wcześniej sposób.

Gdy warzywa są „al dente” zdejmij je z patelni i wyłóż do miski na ręcznik papierowy. Wok postaw z powrotem na gaz i wlej nieco oleju. Wrzuć mięso. Smaż mięso około 2 minut na mocnym ogniu często mieszając. Na koniec dodaj 1 lub 2 łyżeczki sosu hoisin dla wzmocnienia smaku i wlej 3 łyżki gorącej wody, aby powstał sos. Przemieszaj.

Kurczak w sosie hoisin sposób podania

Wrzuć do mięsa przesmażone wcześniej warzywa, a następnie całość delikatnie wymieszaj. Podawaj z cząstkami limonki ub cytryny, ozdobiony listkami świeżej kolendry.


Kaczka w sosie hoisin smakuje równie dobrze, wypróbuj koniecznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *