Kurczak w sosie imbirowym z kolendrą

Kurczak w kawałkach z piersi gotowany w bulionie z imbirem, a następnie krojone w plastry i podany w sosie imbirowym z czosnkiem, tahiną i kolendrą.

Kurczak w sosie imbirowym o pięknym kolorze i niezwykłym smaku to danie dla dbających o swoją sylwetkę. Piersi z kurczaka. Już widzę ten grymas niezadowolenia u niektórych. Tak, są chude, nie mają wyrazistego smaku i właśnie dlatego doskonale pasują do tego dania z uwagi na sos. Sos, który nadaje temu delikatnemu mięsu wyjątkowego smaku. Smaku pasty sezamowej i kolendry. Oczywiście zamiast chudych piersi z kurczaka możesz użyć innych części drobiu. Wbrew pozorom jednak to właśnie piersi kurczaka najlepiej pasują do tego dania, dzięki naprawdę pysznemu sosowi.

Składniki

3 nieduże piersi z kurczaka;
1 litr domowego bulionu drobiowego;
pęczek świeżej kolendry;
pół pęczka natki pietruszki;
pasta sezamowa (tahini);
1 spory kawałek imbiru;
łyżeczka suszonego imbiru
2 ząbki czosnku;
1 cytryna;
1 mały brokuł;
sól, pieprz;

Kurczak w sosie imbirowym przepis

Składniki: 3 nieduże piersi z kurczaka, pęczek świeżej kolendry, pół pęczka natki pietruszki, pasta sezamowa (tahini), duży kawałek imbiru (wielkości dwóch kciuków), 2 ząbki czosnku, cytryna, nieduży brokuł.

Imbir obierz i pokrój w grube plastry, imbiru musi być naprawdę dużo. Mięso oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj bulion drobiowy, a następnie wrzuć do niego pokrojony w plastry imbir i piersi z kurczaka. Gotuj 10 minut.

Podczas gdy kurczak się gotuje przygotuj sos imbirowy. Do miski malaksera włóż obrane ząbki czosnku i małą garstkę natki pietruszki (natki nie może być zbyt dużo, bo zdominuje smak). Następnie dolej odrobinę wywaru z gotowania kurczaka tak, aby poprawić konsystencję sosu. Dodaj spory pęczek świeżej kolendry, około 5 łyżek pasty sezamowej tahini, łyżeczkę suszonego imbiru, wciśnij sok z cytryny, dodaj nieco soli. Następnie zmiksuj na dość gęsty sos. Reguluj gęstość sosu i smak poprzez dodanie dodatkowych ilości użytych składników.

Kurczak w sosie imbirowym sposób podania

Z brokuła odetnij nieduże główki, umyj i włóż do garnka z kurczakiem. Gotuj 4-5 minut, aby brokuł był  „al dente”. Piersi z kurczaka wyjmij z garnka, pokrój w plastry i wyłóż na talerz, a następnie polej sosem. Podawaj z brokułem.


Wypróbuj też <<przepis na ryż smażony z kurczakiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *