Kurczak w sosie koperkowym z kalafiorem

Kurczak z kością duszony z marchewką i dymką oraz z dodatkiem białej fasolki i kalafiora w sosie koperkowym doprawionym słodką śmietanką.

Kurczak w sosie koperkowym to przyjemne danie, które powinno zadowolić prawie każdego. Oprócz mięsa w potrawie znalazły się oczywiście również warzywa. Dodana w połowie gotowania świeża fasolka, a po koniec różyczki kalafiora czynią danie kompletnym. Może i mało finezji jest tutaj, ale smak zapewniam że wyborny. Czegóż chcieć więcej od dania z kurczakiem. Co ważne, użyłem kurczaka prawdziwie zagrodowego, a nie takiego jedynie karmionego kukurydzą. Uwierz, że taki kurczak naprawdę robi różnicę. Zdecydowanie warto.

Składniki

1 duża ćwiartka z wiejskiego kurczaka
500 ml domowego bulionu drobiowego
mały kalafior
garść świeżej fasolki
mała marchewka
pęczek koperku
dymka z cebulkami
słodka śmietanka
sól, pieprz

Przepis na kurczak w sosie koperkowym

Z kurczaka usuń skórę oraz nieczystości, a następnie umyj go i podziel na trzy części. Dobrze, jeżeli zrobi to za Ciebie rzeźnik podczas zakupu ptaka. Sprawa będzie wtedy znacznie prostsza. Następnie kurczaka posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Marchewkę pokrój w plasterki, przygotuj także białe części dymki. Usmaż kurczaka na rumiano na patelni na mocnym ogniu, a następnie dorzuć do niego dymkę oraz marchewkę. Smaż wszystko 2 minuty uważając, aby warzywa zrumieniły się, ale nie spaliły. Wlej na patelnię gorący bulion, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka w sosie na wolnym ogniu 30 minut.

Przygotuj fasolkę (może to być fasolka szparagowa), a kalafiora podziel na różyczki. Wrzuć świeżą fasolkę na patelnię z duszącym się mięsem, ponownie przykryj pokrywką, a następnie duś całość kolejne 30 minut.

Kurczak w sosie koperkowym sposób podania

Gdy kurczak jest już miękki wrzuć na patelnię różyczki kalafiora, a następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj i duś potrawkę 10 minut. Gdy danie jest gotowe wlej słodką śmietankę i ponownie potrawę zagotuj. Wyłącz gaz pod patelnią. Posiekaj drobno świeży koperek, a następnie wrzuć go do potrawy i zamieszaj delikatnie obracając patelnią. Kurczak w sosie koperkowym jest gotowy. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.


Wypróbuj koniecznie pyszny omlet z fetą rewelacja na śniadanie i lunch. Również moja zupa krem z kalafiora podana z szynką z grzankami powinna Cię zachwycić.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *