Kurczak w warzywach duszony w sosie

Kurczak w postaci udek najpierw duszony w warzywach, a na koniec doprawiony kwaśną śmietaną.

Kurczak w warzywach to łatwe i dość szybkie w przygotowaniu danie. Jakich użyjesz warzyw zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, a tak naprawdę to danie powinno wyglądać zupełnie inaczej o różnych porach roku. Nie zapominaj bowiem o sezonowych warzywach, bo wtedy smakują najlepiej. Co do samego kurczaka, uważam, że najlepsze w tym przypadku są „kawałki z kością”. Może to być udko, czy też podudzie. Nie powinna to być jednak cała duża ćwiartka, ponieważ warzywa gotować się będą krótko i trzeba dostosować do nich właśnie czas duszenia mięsa, aby kurczak był miękki, ale warzywa pozostały „al dente”.

Składniki

8 udek z kurczaka (tych mniejszych części, nie całych ćwiartek);
cukinia;
czerwona papryka;
zielona papryka;
żółta papryka;
1-2 łodygi selera naciowego;
kilka szalotek lub 2 średnie cebule;
2 średnie marchewki;
mała czerwona papryczka chilli;
3-4 ząbki czosnku;
1-2 liście laurowe;
5 ziarenek ziela angielskiego;
mąka;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Kurczak w warzywach duszony przepis

Marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki, seler naciowy posiekaj w podobny sposób. Jeżeli szalotki są małe to pozostaw je w całości, jeżeli są większe przekrój na połowę. Oczywiście najpierw je obierz. Pokrój w grubą kostkę wszystkie papryki oraz cukinię (bez środków, za to ze skórką).

Kurczaka posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na mocnym ogniu z obu stron, aby się ładnie zrumienił. Smażenie kurczaka zacznij od strony ze skórą.

Przesmażonego kurczaka przełóż do dużego garnka. Wrzuć do niego pokrojone marchewkę i seler naciowy, a także szalotki. Wrzuć do garnka również czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i papryczkę chilli (w całości), a także trochę soli i pieprzu. Wlej gorącej wody tyle, aby przykryła składniki. Doprowadź do wrzenia, a następnie skręć ogień na mały, przykryj garnek pokrywką i duś wszystko około 30-40 minut (aż kurczak zmięknie). Po tym czasie wrzuć do garnka pokrojone papryki oraz cukinię.

Jeśli potrzeba dolej nieco wody. Duś wszystko na wolnym ogniu około 10 minut od ponownego zagotowania się. Kurczak musi być miękki, to oczywiste, ale warzywa MUSZĄ pozostać jędrne, lekko twardawe. Jeśli sosu jest za dużo odparuj go na samym końcu.

Kurczak w warzywach sposób podania

W szklance rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki. Wlej do niej 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany, wymieszaj dokładnie i wlej chochelkę sosu z garnka. Dobrze rozmieszaj i przelej zawartość szklanki do potrawy. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj 1 minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Może być podany solo, ale najlepiej smakować będzie z ziemniakami, makaronem lub dowolną kaszą. Na przykład z pęczakiem.


Wypróbuj przepis na bakłażan duszony z ziemniakami jadło prosto z Grecji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *