Kurczak z fasolą duszony w sosie po kreteńsku

Kurczak w kawałkach smażony, a następnie duszony z fasolą, ziemniakami i cukinią razem z pomidorami.

Kurczak z fasolą to proste połączenie drobiu z warzywami. A jak to w kuchni bywa to właśnie te najprostsze połączenia dają najlepszy efekt. Dokładnie tak jest i w tym daniu. Dobrej jakości kurczak, zielona fasolka szparagowa i starty pomidor oraz przyprawy dają finalnie wyborny efekt. Sposób przyrządzenia tego dania jest typowy dla kuchni kreteńskiej. Kuchni zdrowej, bogatej w warzywa i świetną oliwę z oliwek. Nie żałuj zatem tej ostatniej, bo jest ona prawdziwym nośnikiem smaku nie tylko w tym daniu. To również znakomita przyprawa i zdrowa baza każdego dania na Krecie.

Składniki

1,3 kilograma kurczaka z kością
250 gramów zielonej fasolki szparagowej
2-3 pomidory
2 średnie ziemniaki
1 średnia cukinia
dymka
mielona słodka papryka
suszone oregano
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz

Duszony kurczak z fasolą przepis

Kurczaka pozbaw skóry, posól, posyp pieprzem, a następnie smaż na oliwie z każdej strony na rumiano. Posiekaj drobno dymkę i wrzuć na patelnię do przesmażonego kurczaka. Zamieszaj i smaż kolejną minutę. Następnie podlej kurczaka szklanką gorącej wody, dodaj szczyptę soli, przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka 30 minut na wolnym ogniu.

Podczas gdy kurczak się dusi obierz ziemniaki i pokrój je w nieduże kawałki. Cukinię pokrój w grubsze kawałki, natomiast zioła posiekaj. Z fasolki odetnij końcówki, a pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Na małej patelni na oliwie obsmaż pokrojone ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową. Następnie dopraw warzywa solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, a także sporą ilością suszonego oregano. Przesmażone warzywa przełóż na patelnię, na której dusi się kurczak. Delikatnie zamieszaj całość. Dodaj starte pomidory, przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu kilkanaście minut do miękkości mięsa i warzyw.

Kurczak z fasolą sposób podania

Gdy kurczak z fasolą duszony o kreteńsku jest miękki wyłącz gaz pod patelnią i wrzuć posiekane zioła. Jeżeli ma to być po kreteńsku to ziół musi być mnóstwo. Podawaj od razu z kromą chleba i szklaneczką czerwonego wina.


Spróbuj pyszne jajka z krewetkami przepis skandynawski, super pyszny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *