Kurczak z karczochami duszony

Kurczak w postaci podudzi duszony w sosie pomidorowym z karczochami i zielonym groszkiem doprawiony suszonym oregano.

Kurczak z karczochami duszony w sosie pomidorowym jest prostym i jednocześnie niezwykłym daniem. Finalnie głęboki smak dania zaskakuje, podobnie jak kruchość kwaskowych karczochów. Wiem, że w Polsce karczochy nie są łatwo dostępne, ale przy dzisiejszym tempie zmian i globalizacji można się ich spodziewać w polskich sklepach lada tydzień. Należy pamiętać, że karczochy to jedno z najzdrowszych warzyw. Wspomagają metabolizm, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu i są świetnym regulatorem układu krążenia oraz serca. Jedz zatem karczochy, bo są smaczne i zdrowe.

Składniki

6 podudzi z kurczaka
kilka serc karczochów
duża garść zielonego groszku
duża czerwona cebula
przecier pomidorowy
suszone oregano
sól, pieprz

Kurczak z karczochami duszony przepis

Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie, aby kurczak zrumienił się z każdej strony. Cebulę obierz, posiekaj grubo i wrzuć na patelnię do obsmażonego kurczaka. Smaż krótko na dość mocnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Uważaj, aby jej nie przypalić.

Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej od razu szklankę przecieru pomidorowego. Aby mięso udusiło się właściwie dolej również pół szklanki gorącej wody. Resztę uzupełnią soki i płyny, które wydobędą się w trakcie gotowania z mięsa oraz mrożonych warzyw. Całość posól oraz posyp suszonym oregano. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 30 minut od momentu zagotowania się. Po wskazanym powyżej czasie podudzia z kurczaka powinny już dobrze zmięknąć, chyba że użyjesz dużych sztuk. W takim przypadku wydłuż początkowy czas duszenia mięsa.

Przygotuj karczochy. Gotowe mrożone serca karczochów dostępne są w wielu krajach Europy. Nie wiem czemu w Polsce wciąż ich nie można kupić. Chyba, że się mylę. Wiosną za to świeże karczochy dostaniesz nawet w polskich sklepach (poznaj <<przepis na makaron z karczochami>> i dowiedz się jak obrać świeże karczochy).

Kurczak z karczochami sposób przygotowania

Włóż kilka mrożonych serc karczochów do garnka z kurczakiem. Wsyp również pokaźną garść mrożonego zielonego groszku. Zagotuj całość, a następnie skręć ogień pod garnkiem do minimum, przykryj go pokrywką i duś kurczaka z karczochami 10-15 minut. Gdy kurczak z karczochami jest gotowy spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw solą, pieprzem i/lub suszonym oregano.

Jeśli chcesz wzbogacić smakowo danie dodatek mielonej papryki, a jeszcze lepiej mielonej papryki wędzonej będzie znakomitym pomysłem. Dodatkowo sos nabierze boskiego koloru.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *