Kurczak z papryką i grzybami shimeji z woka

Kurczak pokrojony na małe kawałki smażony w woku z kolorową papryką, mangoldem i grzybami shimeji.

Kurczak z papryką to moja kolejna propozycja na szybkie i pyszne danie z woka. Jeśli nie masz woka nie martw się, można je przygotować również na tradycyjnej patelni. Choć nie da się ukryć, że na woku to danie wychodzi smaczniejsze. Dla smaku i koloru warto użyć papryczek zielonych i czerwonych, takich małych, które można smażyć w całości. Dzięki temu danie będzie również oryginalne. Jeśli nie dostaniesz grzybów shimeji możesz ja zamienić np. na shitake. Koniecznie spróbuj, bo jest naprawdę pysznie.

Składniki

350 gramów piersi z kurczaka;
150 gramów małej zielonej papryki;
150 gramów małej czerwonej papryki;
1 czerwona cebula;
1 mangold (burak liściasty);
pęczek grzybów shimeji;
mielona kolendra;
mielona adżika lub inna przyprawa do mięs;
sos sojowy;
sos ostrygowy;
limonka;
świeża kolendra;
olej arachidowy;

Przepis na kurczak z papryka z woka

Kurczaka pokrój w paseczki. Pierś z kurczaka warto dobrze przyprawić. O ile mielona kolendra to wybór w kuchni azjatyckiej dość oczywisty, o tyle adżika to już mój pomysł. Tę drugą przyprawę uwielbiam i często dodaję do różnych dań. Jeśli nie masz adżiki użyj swojej ulubionej przyprawy.

Do miski wlej nieco oleju arachidowego i wsyp obie przyprawy. Zarówno sól, jak i pieprz, bądź ostra papryka nie są potrzebne, bowiem adżika zawiera ich wystarczająco dużo. Zamieszaj całość, a następnie dodaj pokrojonego kurczaka, dobrze obtocz go w przyprawie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 15 minut.

Buraka liściastego pokrój. Białe, twarde łodygi pokrój w nieduże kawałki, a liście mogą pozostać w większych kawałkach. Z grzybów shimeji odkrój korzonki. Rozgrzej mocno woka, wlej trochę oleju arachidowego, a gdy zacznie dymić wrzuć papryki. Smaż na najmocniejszym ogniu przez 2 minuty często mieszając, aż papryki nieco zmiękną i lekko przyrumienią się.

Porada-> jeżeli masz możliwość kup papryczki w zbliżonym rozmiarze. Dzięki temu będę się smażyć równomiernie, a poza tym pięknie wyglądać na talerzu

Przesmażone papryki zdejmij z woka i wrzuć łodygi buraka oraz obraną i posiekaną grubo cebulę. Wrzuć do woka również grzyby. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty. Gaz pod wokiem powinien być cały czas bardzo duży. Mieszaj warzywa od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Na koniec wrzuć liście buraka i smaż wszystko jeszcze 1 minutę.

Zdejmij przesmażone warzywa z woka i usmaż zamarynowanego kurczaka. Mięso powinno pozostać soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. Smaż kurczaka nie dłużej niż 2 minuty, oczywiście w zależności od wielkości kawałków mięsa. Usmażone mięso zdejmij z woka pozostawiając porcję na 1 osobę.

Kurczak z papryką z woka sposób podania

Na patelnię wrzuć do mięsa po 1 porcji wcześniej usmażonych papryczek oraz warzyw. Smaż wszystko na mocnym ogniu około 1 minuty, aż danie stanie się ciepłe. Następnie zmniejsz ogień i wlej po 1 łyżce sosu sojowego i sosu ostrygowego. Zamieszaj, wyłącz gaz pod wokiem. Na koniec skrop danie świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Podawaj ozdobionego świeżą kolendrą dla podkreślenia świeżości smaku.


Poznaj <<przepis na chow mein>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *