Kurczak z piekarnika z bakłażanem i kiełbaskami

Kurczak z piekarnika z bakłażanem to kompletny posiłek składający się z pieczonych udek z kurczaka, kiełbasek wieprzowych oraz ziemniaków, bakłażana i główki czosnku.

Kurczak z piekarnika z bakłażanem to kompletny posiłek składający się z pieczonych udek z kurczaka, kiełbasek wieprzowych oraz ziemniaków, bakłażana i główki czosnku. Generalnie kurczak z piekarnika to temat rzeka i gwarancja rewelacyjnego posiłku. Możliwość alternatywnych wersji tegoż są nieograniczone, zatem i ja dorzucam kamyczek do ogródka. Gwarantuję, że będziesz zachwycona/y. Prostotą i łatwością wykonania, a na koniec smakiem. Jedynym kłopotem będzie ostatnie 30 minut pieczenia, kiedy zapachy dobywające się z piekarnika dręczyć będą Cię niemiłosiernie.

Składniki

duże udko z wiejskiego kurczaka podzielone na dwie części
4 surowe kiełbaski wiejskie
2 duże podłużne ziemniaki
1 lub 2 bakłażany
główka czosnku
papryka wędzona mielona
mielona papryka słodka
oliwa
sól, pieprz

Kurczak z piekarnika przepis

Zacznijmy od przygotowania kurczaka. Udko z kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, mieloną wędzoną słodką papryką, a także skrop oliwą. Następnie dokładnie wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw na chwilę aby wchłonął aromat przypraw.

Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je na średniej wielkości kawałki. Również bakłażany pokrój w kawałki (poznaj właściwości zdrowotne bakłażana).

Pokrojone warzywa obtocz w marynacie po mięsie, a następnie dość obficie posól, posyp świeżo grubo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszaj rękami.

Rozłóż w naczyniu warzywa, a pomiędzy warzywami ułóż kawałki marynowanego kurczaka, a następnie dodaj surowe kiełbaski. Na koniec włóż do naczynia przekrojoną na połowę główkę czosnku. Wlej do naczynia szklankę gorącej wody, a następnie przykryj szczelnie naczynie folią aluminiową.

Piecz w piekarniku 90 minut w 200 stopniach (góra dół). Od tego momentu nie dotykaj, nie ruszaj, leż na kanapie i nic nie rób. Jak będzie gotowe to zacznie pachnieć w całym domu. Nawet jeśli zaśniesz na kanapie to ten zapach Cię obudzi. Nie przegapisz, spokojnie.

Po upływie wskazanego czasu zdejmij folię aluminiową i dopiekaj całość jeszcze 15 minut, aby były miękkie i ładnie zarumienione.

Kurczak z piekarnika z bakłażanem sposób podania

Podawaj z piklami lub ogórkami kiszonymi. Całość polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Zarówno upieczone ziemniaki, jak i bakłażany łatwo ugnieciesz widelcem, a powstałe puree zatopisz w aromatycznym sosie. Do tego soczysty kurczak oraz kiełbaski uzupełnią całość.


Przekonaj się, że kurczak pieczony w całości może smakować wybitnie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *