Kurczak z warzywami doprawiony śmietaną

Kurczak w kawałkach smażony, a następnie duszony z warzywami na koniec doprawiony kwaśną śmietaną.

Kurczak z warzywami, na którego przepis prezentuję poniżej można z powodzeniem potraktować jako gulasz drobiowy. Bazą niekoniecznie jest kurczak, albowiem ilość warzyw jakie dodałem doń jest równie spora jak ilość mięsa. Jakie jednak znaczenie ma nazwa potrawy? Dla mnie żadne. Liczy się sposób wykonania i finalny smak. A smak jest w tym przypadku naprawdę wyborny. To kolejna potrawa na mojej stronie, którą jest w stanie bez problemów przygotować każdy, nawet kuchenny laik. Wykorzystaj mój przepis i naucz się gotować łatwo, szybko i po domowemu. Smak gwarantowany.

Składniki

400 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka
200 gramów zielonej fasoli szparagowej
1 marchewka
1-2 cebule
1 duży pomidor
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
słodka lub kwaśna śmietana (według uznania)
sól, pieprz

Kurczak z warzywami przepis

Z fasolki szparagowej odkrój końcówki i pokrój ją na nieduże kawałki. Marchewkę pokrój z cienkie półplasterki. Cebule obierz i pokrój w małe cząstki. Czosnek również obierz i grubo posiekaj.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę i smaż ją krótko, aby się zeszkliła. Następnie wrzuć na patelnię fasolkę szparagowa i marchewkę. Smaż wszystko 2-3 minuty na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Uważaj, aby warzywa nie przypaliły się. Nie powinny się również zrumienić. Na koniec wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż warzywa kolejną minutę.

Przełóż warzywa z patelni do rondelka i dolej szklankę gorącej wody. Dodaj nieco soli, świeżo zmielony pieprz. Przykryj rondelek pokrywką i duś warzywa na wolnym ogniu.

Podczas gdy warzywa się duszą wrzuć posolone mięso na patelnię i smaż na mocnym ogniu 2-3 minuty często mieszając. Przesmażone mięso od razu przełóż do rondelka z duszącymi się warzywami. Jeśli trzeba dolej jeszcze odrobinę gorącej wody. Ponownie przykryj rondelek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 10 minut.

Po upływie wskazanego czasu dopraw całość solą i pieprzem, oczywiście w razie potrzeby. Zetrzyj pomidora na grubych oczkach tarki, a następnie dodaj go do kurczaka z warzywami. Gdy całość zawrze gotuj kolejne 5 minut.

Kurczak z warzywami pora na wielki finał

Kurczak z warzywami jest gotowy, trzeba danie jedynie wykończyć. Wlej około 50 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany. Wybór należy do Ciebie. Po dodaniu śmietany doprowadź danie do wrzenia, a następnie wyłącz ogień pod rondelkiem. Na koniec posiekaj nieco natki pietruszki i dodaj do kurczaka z warzywami. Zamieszaj i odstaw na bok. Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podawaj z czym Ci się tylko zamarzy. Może to być ryż, makaron, ziemniaki. Cokolwiek, co lubi dobry sos.


Wypróbuj przepis na ośmiornica sosie winegret. Poezja smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *