Kurek pieczony w zestawieniu, jak poniżej jest ciekawym daniem. Kurek to ryba, na którą polowałem od dłuższego czasu. Tenże kurek pieczony okazał się rybą przepyszną i niedrogą. Bardzo, bardzo go Wam polecam – jeżeli macie go gdzie kupić u siebie zróbcie to, bo jest po prostu świetny. Fioletowe ziemniaki gotują się około 25 minut i smakują po prostu jak ziemniaki. Kurek pieczony jest poza konkurencją. No i do tego salsa z mango. Słodka, lekko pikantna i cytrynowa. Super obiad, jak dla mnie.
Składniki
2 tuszki kurka czerwonego;
1 dojrzałe mango;
400 gramów fioletowych ziemniaków;
1 nieduży ogórek;
dymka;
czerwona papryczka chili;
świeża mięta;
oliwa z oliwek;
1 limonka;
sól, pieprz;
Kurek pieczony przepis na dobrą rybę
1. Główne składniki to 400 gramów fioletowych ziemniaków i 2 tuszki kurka czerwonego.
2. Ryby wyfiletuj; szczególną uwagę zwróć na usunięcie nielicznych, drobnych ości z filetów – najlepiej wyjąć je szczypcami (łatwo nie będzie, siedzą dość mocno…).
3. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości.
4. Ugotowane, lekko przestudzone ziemniaki obierz ze skórki, dodaj łyżkę masła i ugnieć na puree. Przykryj garnek pokrywką i trzymaj w cieple.
5. Filety z kurka posól i popierz od strony mięsa, a następnie smaż około 2 minut na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu tylko od strony ze skórą.
6. Podsmażone filety przełóż na blachę z piekarnika wysypaną niewielką ilością soli gruboziarnistej skórą w dół. Piecz w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 4 minuty, aż mięso się zetnie (nie piecz za długo, bo wysuszysz rybę).
Na talerz wyłóż puree ziemniaczane, dodaj salsę (<<salsa z mango przepis>>), a na wierzchu niech wyląduje ryba. Podawaj od razu.