Kwaśnica góralska spod samiuśkich Tater

Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa z Polski południowej. Tę zupę przygotowuje się na żeberku wędzonym i gotuje z dodatkiem kapusty kiszonej, z odpowiednimi przyprawami i koniecznie wzbogaca o kwas z kiszenia kapusty.

Kwaśnica góralska spod samiuśkich Tater taka, że hej! Chcesz spróbować, jak smakuje prawdziwa kwaśnica góralska? Właśnie znalazłeś właściwy przepis, jak ją zrobić. Prawdziwą, porządną kwaśnicę przygotowuje się z kawałka baraniny, naprawdę kwaśnej kapusty kiszonej i soku z tejże kapusty. Podaje się ją z ziemniakami lub pajdą wiejskiego chleba. Wszystkie inne zupy na kapuście kiszonej z jakimikolwiek dodatkami kwaśnicami nazwać nie można, są jedynie zwykłym kapuśniakiem. Oczywiście w dobrym kapuśniaku nic złego nie ma, ale smaku kwaśnicy nie przebije nic, nawet zdarzenia dnia poprzedniego. W praktyce baraninę można zastąpić np. wieprzowymi żeberkami wędzonymi, natomiast spora ilość soku z kiszonej kapusty jest obowiązkowa, tak samo jak brak jakichkolwiek jarzyn.

Składniki

800 gramów kapusty kiszonej;
szklanka soku z kiszonej kapusty;
500 gramów surowego, wędzonego boczku;
400 gramów żeberek wędzonych lub wędzonych kości ze schabu;
4 suszone prawdziwki lub podgrzybki;
5 do 8 liści laurowych;
8 do 12 ziaren ziela angielskiego;
3 duże ziemniaki;
pieprz;

Kwaśnica przepis spod samiuśkich Tater

Do małego garnka włóż suszone grzyby i zalej je szklanką gorącej wody. Pozostaw do namaczania.

Boczek i żeberka (po dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą) włóż do dużego garnka i zalej je 3 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem (lepiej nawet, żeby wędzonki się parzyły, a nie gotowały).

Posiekaj kapustę kiszoną i po upływie wyżej wskazanego czasu włóż ją do garnka. Wlej do garnka również sok z kiszonej kapusty, kwaśnica zobowiązuje, musi być moc, musi być naprawdę kwaśno.

Porada-> kwaśnica MUSI zawierać sok z kiszenia kapusty.

Do garnka wlej również namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a także łyżeczkę zmiażdżonego w moździerzu pieprzu,  kwaśnica musi być konkretna. Następnie gotuj na wolnym ogniu.

Podczas gdy kwaśnica się gotuje obierz i ugotuj ziemniaki.

Gdy wędzonki są miękkie wyjmij je z garnka i pozostaw do przestygnięcia. natomiast kapustę gotuj tak długo, aż będzie miękka. Od czasu włożenia jej do garnka nie powinno to zająć więcej, aniżeli 1 godzinę. Przestudzone mięso podziel na kawałki według uznania. Ja zawsze dzielę wędzonki na małą kostkę, ale również pozostawiam kilka plastrów boczku oraz całe kawałki żeberek tak, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Kwaśnica góralska sposób podania

Gdy kwaśnica góralska jest już gotowa, a kapusta miękka włóż do garnka pokrojone mięso i wcześniej ugotowane ziemniaki, a także dopraw koniecznie pieprzem, jeżeli potrzeba. Nie sól, nawet jeżeli kwaśnica nie jest dostatecznie słona. Pokrojone mięso odda zupie słoność i na drugi dzień kwaśnica góralska powinna być jak marzenie.

Kwaśnica góralska musi być kwaśna i to naprawdę kwaśna. To zupa z charakterem i dla ludzi z charakterem. Jeżeli się ostanie z każdym dniem będzie lepsiejsza. Kwaśnica góralska powinna być podana gorąca, najlepiej z pajdą wiejskiego chleba.


A jak kapuśniak jednak wolisz to poznaj pyszny <<przepis na kapuśniak na żeberkach wędzonych>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *