Labraks z warzywami to kolorowe i pyszne danie. Okoń morski, bar lub bass morski (inne nazwy okonia morskiego) to niezwykle smaczna i popularna ryba w krajach basenu Morza Śródziemnego. Podaje się ją tam najczęściej po prostu z grilla. Również cena nie jest zaporowa, dlatego naprawdę raz na jakiś czas warto wypróbować coś nowego, np. właśnie labraksa, kosztem np. tradycyjnego dorsza. Gorąco zachęcam. Oczywiście nie stanie się nic, jeżeli w moim przepisie użyjesz innego fileta rybnego. Ważne, aby ryba zawsze była świeża i dobrze wyfiletowana. Cukinie najlepiej użyć różnokolorowe, aby podkreślić atrakcyjność dania. Tak przygotowany labraks z warzywami jest po prostu przepyszny.
Składniki
2 świeże labraksy o wadze 500 gramów każdy;
2-3 cukinie (najlepiej i żółta, i zielona dla koloru);
2 marchewki;
1 czerwona papryczka chilli;
1 ząbek czosnku;
sól, pieprz;
Labraks z warzywami przepis
1. Przygotuj dwa labraksy o wadze około 500 gramów każdy. Ryby spraw, pozbaw łusek, odetnij płetwy.
2. Z każdej z ryb wytnij po dwa zgrabne filety. Wyrównaj je, dobrze oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz ryby solą od strony mięsa i odłóż je na bok. Z pozostałości możesz ugotować wywar (<<przepis na bulion rybny>>).
3. Dwie, trzy duże cukinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz i umyj dwie duże marchewki.
4. Korzystając z obieraczki do warzyw strugaj marchewki i cukinie wzdłuż tak, aby powstawały długie, cienkie wstążki. Wystrugane warzywa powinny wyglądać jak makaron tagliatelle.
5. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć paski marchewki. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty, a następnie dorzuć paski cukinii. Smaż wszystko kolejne 2 minuty mieszając warzywa co jakiś czas.
6. Dodaj drobno pokrojoną pozbawioną pestek papryczkę chili; posól i popierz. Kolejno dodaj obrany i posiekany w plasterki jeden ząbek czosnku. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną „al dente”.
7. Na osobnej patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie smaż filety z labraksa zaczynając od strony skóry. Smażenie na tej stronie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty, a ryba winna być lekko dociskana do powierzchni patelni. Następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż ją jeszcze max 1 minutę. Odsącz rybę na ręczniku papierowym.
Labraks z warzywami sposób podania
Filety z labraksa podawaj na warzywnym tagliatelle.