Lahmacun najlepszy turecki fast food

Lahmacun, czyli turecka pizza wypełniona mielonym duszonym mięsem z przyprawami oraz papryką i pomidorem.

Lahmacun (czyt. lahmadżun) to turecki cienki placek przygotowywany z mąki i wody, na wierzch którego nakłada się niewielką ilość świetnie przyprawionego mięsa i zapieka w piecu. Aby przyrządzić lahmacun najlepiej użyć baraniny lub mieszanego mięsa wołowo baraniego (oczywiście może to być również jagnięcina). Jak chyba każdy rodzaj tego typu placków lubiany jest przez większość z nas. Użyte do mięsa przyprawy pobudzają kubki smakowe i powodują, że lahmacun jest taki popularny.

Składniki do przygotowania lahmacun

Składniki na ciasto

400 gramów mąki pszennej;
250 ml letniej wody;
pół łyżeczki soli;
1 łyżka oliwy;
pół łyżeczki suchych drożdży;

Składniki na farsz

150 gramów jagnięcego mięsa gulaszowego;
100 gramów wołowego mięsa gulaszowego;
1 duży pomidor;
1 cebula;
kmin rzymski;
1 łyżeczka masła;
1 papryczką chili;
natka pietruszki;
mieloną słodka papryka;
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
mielona ostra papryka;
cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na lahmacun

Aby przyrządzić lahmacun najlepiej użyć baraniny lub mieszanego mięsa wołowo  baraniego (oczywiście może to być również jagnięcina). Mięsa potrzeba około 250 gramów według następujących proporcji: 2/3 gulaszowego jagnięcego, 1/3 gulaszowego wołowego (najlepsze mięso to takie lekko przerośnięte).

Doprawiamy mięso

Aby mięso doprawić użyj: kminu rzymskiego, pomidora, łyżeczki masła, papryczki chili, natki pietruszki, mielonej słodkiej papryki, cebuli, łyżeczki koncentratu pomidorowego, mielonej ostrej papryki i łyżeczki tureckiej mieszanki przypraw baharat (opcja). Lahmacun musi być aromatyczny.

Pomidora zetrzyj do miski na dużych oczkach tarki. Mięso zmiel, zetrzyj do niego cebulę, wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie przyprawy wraz ze startym pomidorem. Miseczkę z przyprawionym mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby nabrało aromatu.

Przygotuj ciasto na lahmacun

Składniki ciasta: 400 gramów mąki pszennej, 250 ml letniej wody, pół łyżeczki soli, łyżka oliwy, a także pół łyżeczki suchych drożdży. Połącz je, wyrób ciasto i odstaw do odpoczęcia na 20 minut.

Wyjmij mięso z lodówki na minimum godzinę przed jego użyciem. Gdy mięso dochodzi do temperatury otoczenia przygotuj natkę pietruszki, czerwoną papryczkę chili i cytrynę.

Lahmacun czyli turecka pizza sposób podania

Ciasto podziel na żądaną liczbę kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek, na jego wierzch nałóż niedużą ilość mięsa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 5 minut, a następnie jeszcze 2 minuty z grzaniem tylko „od góry”. Podawaj posypany drobno posiekaną papryczką chili, natką pietruszki. Skrop sokiem z cytryny tuż przed konsumpcją.


Wypróbuj również super przepis na kofte czyli tureckie kotlety mielone.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *