Lasagne z grzybami leśnymi i włoską kiełbasą

Lasagne z grzybami, czyli płaty makaronu przełożone grzybami oraz świetnie doprawionym mięsem mielonym podane z sosem grzybowym ze świeżych prawdziwków.

Lasagne z grzybami jest świetną kompozycją pełną smaków. Zadowoli amatorów grzybów i aromatycznych wędlin, ponieważ w tym daniu oba te składniki pełnią wiodącą rolę i to właśnie one nadają smak całości. By danie nieco „odchudzić” zrezygnowałem z dodania startego, twardego sera albo beszamelu, przez co lasagne finalnie miała dość „swobodną” strukturę. Jeśli chcesz, aby Twoja lasagne z grzybami stała na talerzu sztywno, jak dobrze ubita śmietana dodaj całą kopę żółtego sera albo zalej całość beszamelem. Pamiętaj jednak, że dodatkowy ser osłabi smak grzybów. Kwestia wyboru.

Składniki

opakowanie makaronu do lasagne;
domowy sos grzybowy z prawdziwków;
500 gramów włoskiej salsicci albo naszej białej, surowej kiełbasy;
Twoja ulubiona przyprawa do mięsa;
250 gramów mozzarelli;
2-3 czerwone papryczki chilli;
sól, pieprz;

Przepis na lasagne z grzybami

Zadbaj o smaczną, świetnie doprawioną surową kiełbasę. Jeśli uda ci się kupić włoską salsiccię to świetnie. Jeżeli nie to z powodzeniem do mojej lasagne z grzybami i kiełbasą nada się nasza polska biała surowa. Ale taka sprawdzona, dobrze doprawiona, nie byle jaka. Dodatkowo smak kiełbasy warto będzie wzmocnić Twoją ulubioną przyprawą. Mięso wyjmij z osłonek, rozdrobnij do miski, dodaj Twoją ulubioną przyprawę i wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Przygotuj sos grzybowy ze świeżych prawdziwków.

Są dwie szkoły przygotowania lasagne, według jednych płaty makaronu należy podgotować, aby potem lepiej się upiekły. Według innych natomiast taka czynność jest niedopuszczalna. Ponieważ ja nie lubię, jak ktoś mi czegoś zabrania wybieram zawsze tę pierwszą wersję, choć jest zdecydowanie bardziej kłopotliwa od tej drugiej.

Porada-> makaron możesz wcześniej podgotować lub użyć „suchy”

W szerokim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wlej z 3 łyżki oliwy, woda winna być również dobrze osolona. Na tak przygotowaną wodę wrzucaj pojedynczo płaty makaronu. Delikatnie mieszaj co jakiś czas, aby płaty nie zlepiły się. Gotuj makaron kilka minut. W międzyczasie pokrój papryczkę chilli i posiekaj mozzarellę.

Podgotowany makaron odcedź i przelej go od razu zimną wodą, płaty nie mogą się posklejać. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż nieco sosu grzybowego, a na nim ułóż płaty makaronu. Następnie rozłóż grzyby i trochę sosu grzybowego (im więcej sosu, tym większe zagrożenie, że Twoja lasagne „rozjedzie się” po upieczeniu, ale też dużo lepszy smak lasagne).

Na grzyby nałóż kolejną warstwę płatów makaronu. Na niej rozłóż trochę kiełbasy i mozzarelli. Całość pokryj kolejnymi płatami makaronu. Nałóż kolejną warstwę grzybów z niewielką ilością sosu grzybowego, a na nie kolejne płaty makaronu. Ponownie nałóż nieco kiełbasy i mozzarelli i przykryj wszystko płatami makaronu.

Lasagne z grzybami sposób przygotowania

Na wierzch lasagne z grzybami i kiełbasą nałóż parę grzybków (te najładniejsze, ozdobią danie) i trochę sosu. Rozłóż pozostałą mozzarellę i papryczkę chilli. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj około 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię, podkręć temperaturę do 220 stopni i zapiekaj kilka minut, aż na powierzchni powstanie piękna, chrupiąca skóra, a mozzarella rozpuści się.

Po upieczeniu musi nieco „odpocząć”. I tak pewnie po wyjęciu z naczynia częściowo „rozjedzie się”, ale gwarantuję, że smak tej lasagne na długo pozostanie Ci w pamięci.


Przygotuj także rewelacyjną lasagne z mięsem. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *