Lasagne ze szpinakiem fetą i świeżą miętą

Płaty makaronu lasagne ze szpinakiem przekładanym fetą, a następnie zapiekane na chrupiąco.

Lasagne ze szpinakiem to danie które udowadnia, że bezmięsny posiłek może smakować wybornie. I nie ma tu znaczenia, czy jesteś wegetarianinem, czy mięsożercą. Zaręczam, że moja lasagne smakować będzie wszystkim. Co prawda nie ma w niej beszamelu, ale nie jest to włoska wersja, więc problem żaden. Jest za to mnóstwo zielska, które uwielbiam. I właśnie to farsz decyduje, że mojemu daniu bliżej jest do kuchni greckiej, aniżeli włoskiej. Dla prawdziwego smakosza nie powinno to jednak mieć znaczenia. Bo smak jest rewelacyjny, a ten jest przecież najważniejszy.

Składniki

pół opakowania makaronu lasagne;
100 gramów sera feta;
300 gramów mrożonego szpinaku;
dymka;
spory pęczek koperku;
pęczek świeżej mięty;
natka pietruszki;
1 wiejskie jajko;
1-2 ząbki czosnku;
parmezan;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na lasagne ze szpinakiem

Dymkę posiekaj drobno. Do małego rondelka wrzuć łyżkę masła, a następnie przesmaż krótko na nim posiekaną dymkę, do dymki dodaj mrożony szpinak. Oczywiście możesz go zastąpić świeżym, jeśli masz taką możliwość. W tym drugim przypadku będziesz potrzebować pewnie z 500 gramów (albo i więcej) świeżego szpinaku. Duś szpinak kilka minut, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Następnie dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Gotowy szpinak odstaw na bok do przestygnięcia.

W dużym garnku zagrzej wodę. Posól ją, a następnie wrzuć płaty makaronu. Gotuj je na mocnym ogniu około 7 minut uważając, aby makaron się nie posklejał. W klasycznej wersji używa się beszamelu, dzięki czemu nie ma potrzeby gotowania makaronu. Jeśli jednak rezygnujesz z beszamelu lepiej jest makaron podgotować.

Porada-> w klasycznej lasagne ze szpinakiem używa się beszamelu, dzięki czemu nie ma potrzeby podgotowywania płatów makaronu.

Podczas gdy makaron się gotuje posiekaj świeży koperek i miętę. Świeża mięta nada daniu fantastycznej świeżości i pozwoli Ci uwierzyć, że warto miętę używać na co dzień. Zaufaj mi, będzie super. Podgotowany makaron wyjmij z garnka i przelej szybko zimną wodą. Następnie odsącz na ściereczce kuchennej.

Posiekane zioła (wraz z natką pietruszki) dodaj do przestudzonego szpinaku, a następnie do ziół wkrusz fetę i wymieszaj całość. Na koniec wbij do farszu jajko i dodaj świeżo zmielony pieprz. Z soli raczej zrezygnuj bowiem zarówno feta, jak i parmezan są wystarczająco słone. Całość wymieszaj.

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą lub masłem. Podane ilości idealnie współgrają z naczyniem o wymiarach 18×20 cm. Na dnie naczynia rozłóż dwa plastry makaronu. Na makaron nałóż połowę farszu, a następnie zetrzyj na farsz parmezan. Ułóż drugą warstwę makaronu, a na niej drugą połowę farszu, zachowując około 1 łyżki farszu na wierzch. Posyp całość ponownie startym parmezanem i ułóż ostatnią warstwę makaronu.

Lasagne ze szpinakiem propozycja podania

Rozsmaruj na wierzchu lasagne nieco farszu ziołowego i posyp obficie startym parmezanem. Owiń całość folią aluminiową i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjmij lasagne z piekarnika i pozostaw na kilka minut na wierzchu. Gdy lekko przestygnie pokrój na kawałki i zajadaj ze smakiem. Prawda, że mięta robi różnicę? No i te chrupiące brzegi lasagne.


Wypróbuj przepis na kasza z mięsem i ze szpinakiem. Prosto, za to niezwykle smacznie. Podobnie jak naleśniki z twarogiem i szpinakiem. To Ci dopiero zielona przyjemność!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *