Klasyczne łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą to sztandarowe danie mojego dzieciństwa. Gotowany makaron w kształcie małych płaskich kwadratów należy połączyć z krótko gotowaną siekaną białą kapustą i smażonymi z cebulą pieczarkami. Całość musi być dobrze doprawiona czarnym pieprzem.

Łazanki z kapustą to sztandarowe danie mojego dzieciństwa. Gotowany makaron w kształcie małych płaskich kwadratów należy połączyć z krótko gotowaną siekaną białą kapustą i smażonymi z cebulą pieczarkami. Całość musi być dobrze doprawiona czarnym pieprzem. Łazanki z kapustą świetnie nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują odgrzane, na drugi dzień. Najbardziej klasyczne są łazanki z kapustą albo łazanki z boczkiem lub mięsem (link na końcu przepisu). Tym razem proponuję wersję bezmięsną, z pieczarkami. I zapewniam, że danie jest równie pyszne, jak te z boczkiem lub mięsem.

Składniki

główka białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
300 gramów pieczarek;
400 gramów makaronu łazanki;
1 większa cebula;
masło klarowane;
pęczek świeżego koperku;
sól, pieprz;

Przepis na łazanki z kapustą

Przygotuj wszystkie składniki, czyli główkę białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma, 300 gramów pieczarek, 400 gramów makaronu łazanki, 1 większą cebulę. Podane ilości składników mają charakter orientacyjny, ponieważ każdy lubi swoją wersję łazanek, a w praktyce o ilości dodanych składników decydujemy już przy ich zmieszaniu w garnku.

Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

Podczas gdy kapusta się gotuje przygotuj resztę składników. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli wrzuć na patelnię pieczarki. Smaż, aby ładnie się przyrumieniły.

Odcedź kapustę i przełóż do dużego garnka lub miski, a następnie dodaj do niej przesmażone na cebuli pieczarki. Wymieszaj i odstaw na bok.

Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, odcedź, a następnie przełóż go do garnka z kapustą i pieczarkami. Makaron według mnie zawsze powinien być łączony z kapustą zaraz po jego ugotowaniu i odcedzeniu, tylko wtedy zachowuje swoją sprężystość i smak. Posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec danie posyp garstką posiekanego koperku i dopraw w razie konieczności do smaku.

Łazanki z kapustą sposób podania

Są pyszne od razu, ale jak się „przegryzą” stają się znakomite. A zatem podawaj od razu albo pozostaw do „przegryzienia się”. Tuż przed konsumpcją dodatkowo posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Wypróbuj super prosty i smakowity przepis łazanki z kiełbasą .


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *