Łazanki z kiełbasą i białą słodką kapustą

Łazanki z kiełbasą to potrawka ze świeżego makaronu, gotowanej siekanej białej kapusty, smażonej krojonej kiełbasy z dodatkiem cebuli i czarnego pieprzu.

Łazanki z kiełbasą to kolejne nasze danie narodowe. Idealne na chłodne jesienne dni, ale równie chętnie jadane w lecie z uwagi na jego uniwersalność. Mimo wielokrotnych prób z mojej strony moje łazanki z kiełbasą i tak nie pobiją tych najlepszych jakie jadłem, czyli serwowanych w jednym z krakowskich barów mlecznych. Tamte składają się jedynie z makaronu, słodkiej kapusty i ogromnej ilości czarnego pieprzu. To smak z dzieciństwa, a tego niestety nie da się odtworzyć. Na szczęście poniższa wersja łazanek jest im najbliższa. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu triku, który w niniejszym przepisie Ci przekazuję. Uwierz, że warto.

Składniki

biała kapusta o wadze około 1 kg
250 gramów świeżych płatów makaronu lazania
200 gramów kiełbasy śląskiej
plasterek słoniny wędzonej
duża cebula
dużo czarnego pieprzu w ziarnach
sól

Przepis na łazanki z kiełbasą

Szczególnie ważny w tym daniu jest świeży makaron. Jego zastosowanie to warunek, aby łazanki z kiełbasą podbiły Twoje serce i żołądek. Winny to być płaty świeżego makaronu lasagne. Można je bez większego problemu kupić w niektórych sklepach. Zrobią niewyobrażalną różnicę, a Twoje łazanki będą wyborne. Uwierz mi.

Kapustę przekrój na połowę, pozbaw głąba, a następnie poszatkuj. Ja kroję zwykle kapustę na kawałki o wielkości i kształcie zbliżonym do makaronu. Następnie kapustę przepłucz zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw na bok.

Mały kawałek wędzonej słoniny wędzonej pokrój w drobną kostkę. Ten plasterek uczyni cuda w Twoich łazankach. Doda im całkowicie niepowtarzalnego smaku. Podobnie, w drobną kosteczkę, pokrój cebulę.

Świeże płaty makaronu lasagne pokrój z kostkę, która przypominać będzie znany Ci ze sklepów suszony makaron łazanki. Następnie wrzuć makaron na osoloną gotującą się wodę. Gotuj makaron kilka minut, aby był „al dente”.

Na patelnię wrzuć pokrojoną słoninę, a następnie pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż wszystko na wolnym ogniu kilka minut, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę, aż się zeszkli. Przełóż odcedzoną kapustę do dużej miski. Dodaj do niej ugotowany odcedzony makaron. Przełóż do miski przesmażoną kiełbasę z cebulą i słoniną.

Łazanki z kiełbasą sposób podania

Całość posól i posyp sporą, naprawdę spora ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Poczuj, jak niewiarygodną różnicę robi użycie świeżego makaronu zamiast suchego w tym przypadku. Na koniec, już na talerzu, posyp dodatkowo sporą ilością świeżo zmiażdżonego w moździerzu czarnego pieprzu. Gdy potrzeba dopraw jeszcze do smaku solą.


Wypróbuj także rewelacyjne łazanki z kapustą i pieczarkami, idealne dla wegetarian.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *