Leśne borówki w cukrze idealne na zimę

Warto zamknąć w słoiku borówki, aby móc się nimi rozkoszować nie tylko w sezonie, ale również w zimowe, długie wieczory. Najprostszą metodą jest przegotowanie borówek z cukrem.

Borówki w cukrze to absolutny „niezbędnik” dla amatorów tych przepysznych, delikatnych owoców. Wysyp borówek (lokalna, krakowska nazwa owoców jagód) to raj dla ich amatorów. Jednymi z najpopularniejszych dań z ich udziałem są pierogi i naleśniki. Warto pomyśleć, by te pyszne owoce zamknąć w słoiku tak, aby móc się nimi rozkoszować nie tylko w sezonie, ale również w zimowe, długie wieczory. Najprostszą metodą jest przegotowanie borówek z cukrem. Tak przygotowane borówki wytrzymają wiele, wiele miesięcy zachowując przy tym wspaniały smak.

Składniki

1 kilogram borówek (jagód) leśnych;
300 gramów cukru;

Przepis na borówki w cukrze

Podstawą i głównym składnikiem są oczywiście borówki. Muszą być bardzo dojrzałe, smaczne, leśne. Kupuj raczej na placach, bazarach, targach, pod sklepem u baby, ale nie w supermarketach. Przed zakupem koniecznie spróbuj borówek,  często te pięknie wyglądające nie mają w ogóle dobrego smaku. Potrzebować będziesz 1 kilogram borówek, które trzeba dobrze opłukać i pozbawić często towarzyszących im listków. Oczyszczone borówki przełóż do dużego garnka i wsyp do nich 300 gramów cukru. Borówki wymieszaj dokładnie z cukrem i pozostaw na godzinę, aby puściły sok.

Podczas gdy borówki oczekują na swoją kolej przygotuj małe słoiki (mniejsze słoiki pozwolą Ci lepiej zarządzać przetworami). umyj je gorącą wodą, a następnie wyparz razem z zakrętkami. Pamiętaj, aby je bardzo dobrze wytrzeć je do sucha.

Borówki wymieszane z cukrem gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu, aż się zagotują. Gdy pojawi się piana na powierzchni usuń ją delikatnie. Do każdego słoika wlewaj uzyskany syrop z borówkami i mocno zakręcaj słoik zakrętką.

Borówki w cukrze pasteryzacja

Do szerokiego naczynia lub na dużą patelnię wlej gorącą wodę i wstaw zakręcone słoiki z borówkami. Wody powinno być tyle, aby sięgała 3⁄4 wysokości słoików. Woda powinna lekko pyrkać, jak przy gotowaniu rosołu. W taki sposób pasteryzuj borówki przez 15 minut. Po upływie wskazanego czasu na blacie rozłóż ściereczki i połóż na nich zakrętkami w dół słoiki z borówkami. Przykryj je kolejną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.

Borówki z cukrze smak na cały rok

Znakomicie pasują do do naleśników, jogurtu, herbaty itp.. W zasadzie pasują do wszystkiego. Są znakomite, a tak przygotowane nic nie tracą na swym smaku.



Oto smakowity przepis na ciasto drożdżowe z jagodami, koniecznie wypróbuj. A na zimę przygotuj także super zdrowy sok z aronii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *