Letnia zupa jarzynowa na kurzych skrzydełkach

Letnia zupa jarzynowa na bulionie ze skrzydełek kurczaka przyrządzona z dodatkiem kalafiora, ziemniaków i fasolki szparagowej zabielona kwaśną śmietaną.

Letnia zupa jarzynowa to kwintesencja smaku dojrzałych warzyw. Co do takiej zupy włożysz zależy od Ciebie, bowiem warzyw w lecie jest pod dostatkiem. Moja letnia zupa jarzynowa zawiera kalafiora i cała masę innych warzyw. Przyrządzam ją oczywiście na domowym wywarze, zwykle z kurczaka. Nie ma nic lepszego do jedzenia w lecie, aniżeli miska letniej zupy jarzynowej, pełnej smaku, aromatów, zagęszczonej kwaśną śmietaną. Pewnie każdy ma swoją wersję takiej zupy, ja zapraszam na moją. Jest naprawdę pysznie.

Składniki

8 sporych kurzych skrzydełek
1 duże udko
nieduża porcja rosołowa (w sumie około 1,3 kilograma kurczaka)
jarzyna, jak do rosołu;
mały kalafior;
1 kilogram ziemniaków;
pół kilograma żółtej fasolki szparagowej;
pół kilograma zielonej fasolki szparagowej;
150 gramów świeżego zielonego groszku;
suszony cząber;
natka pietruszki;
świeży koperek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Letnia zupa jarzynowa przepis

Osiem sporych kurzych skrzydełek, 1 duże udko i niedużą porcję rosołową (w sumie około 1,3 kilograma kurczaka) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 4 litrami zimnej wody, a następnie doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowiny z powierzchni i dodaj całą jarzynę (mój wywar drobiowy musi być mocno warzywny, dlatego moja „porcja rosołowa” warzyw jest duża), opaloną cebulę, 2 łyżeczki soli, a także 1 łyżeczkę zmiażdżonego pieprzu i gotuj rosół na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Do mojej letniej zupy jarzynowej użyłem 1 dużego i 1 małego kalafiora, 1 kilogram ziemniaków, po pół kilograma żółtej i zielonej fasolki szparagowej, jak również 150 gramów świeżego zielonego groszku. Oczywiście wszystko prosto z krakowskiego Starego Kleparza. Kalafiory umyj, podziel na małe różyczki (te z małego kalafiora umieść w osobnym naczyniu), fasolkę szparagową umyj i pokrój na 2 centymetrowe kawałki, ziemniaki obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

Gdy wywar drobiowy jest gotowy odcedź go, a następnie przelej przez gazę, aby pozostał czysty i klarowny bulion (będzie go około 4 litrów). Przelej go z powrotem do dużego garnka. Do czystego bulionu wrzuć fasolkę szparagową, ziemniaki, groszek oraz różyczki z dużego kalafiora. Dopraw zupę 1 łyżeczką suszonego cząbru i gotuj (od momentu zawrzenia) 15 minut, aż warzywa będą „al dente”. Różyczki z małego kalafiora włóż do osobnego garnka, zalej wrzątkiem, gotuj 15 minut do miękkości, odcedź i odstaw na bok. Zmiksuj lekko zupę tak, aby połowa składników pozostała w całości.

Porada-> nie musisz miksować składników. Twoja letnia zupa jarzynowa równie dobrze smakować będzie niemiksowana. To kwestia preferencji

W szklance rozpuść 3 łyżeczki mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 200 gramów gęstej, kwaśnej śmietany, zahartuj 2 chochelkami zupy, zamieszaj i wlej wszystko do zupy. Zagotuj. Do ugotowanych wcześniej różyczek z małego kalafiora wlej 2 chochelki zupy i zmiksuj na gęste puree. Dodaj puree do zupy celem zagęszczenia jej i wzmocnienia smaku. Dopraw zupę do smaku (w razie potrzeby) solą, pieprzem i suszonym cząbrem.

Gdy letnia zupa jarzynowa jest gotowa wrzuć do niej posiekane koperek i natkę pietruszki i zamieszaj, wyłącz gaz pod garnkiem. Z podanych składników wyszło 6 litrów zupy. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej podana z kromką wiejskiego chleba.


A może zupa jarzynowa z fasolką i z bobem – przepis wyjątkowy i sprawdzony. Podobnie jak zupa jarzynowa z kiełbasa i boczkiem. O pyszności!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *