Przykłady co, jak i w jaki sposób można wrzucić na ruszt podczas długiego lata, aby letnie grillowanie pozostało na długo w pamięci.
Letnie grillowanie
Letnie grillowanie to ulubiony sposób spędzania wolnego czasu przez Polaków. To znakomita okazja, aby na świeżym powietrzu w gronie najbliższych wrzucić coś na ruszt, dosłownie i w przenośni. Zwykle dominują mięsa i wędliny, jak karkówka, boczek i kiełbasa. Jeśli warzywa to w zasadzie jedynie jako sałatki na zimno. Chętnie grillujemy również pieczywo, które z lubością smarujemy następnie czosnkiem i masłem lub domowym smalcem. Do tego często domowy ogórek kiszony. Wszystko to i mnie odpowiada pod jednym wszakże warunkiem, dołóżmy do mięsiw więcej warzyw. Warzywa są doskonałym uzupełnieniem jedzenia grillowego, a przyrządza się je błyskawicznie. Zobaczcie, jaki zestaw na grilla proponuję, wykorzystajcie chociaż część.
Przepis na smaczny relaks przy grillu
Jeśli warzywa na grilla to nie ma co się certolić z pojedynczymi sztukami, cała skrzynka załatwi sprawę. A w niej pomidory, papryka, szparagi, bakłażany, ogórki, cukinia, czosnek i np. kapusta pak choy, jeśli masz do niej dostęp.
Z ogórków, dobrego gęstego jogurtu i czosnku przyrządzisz TZATZIKI (przepis na sos tzatziki). A do czego przydadzą się tzatziki dowiesz się już wkrótce.
Pak choi z grilla, coś nowego, odmiennego. To azjatycka odmiana kapusty, która jest bardzo krucha i smaczna, coraz częściej dostępna w naszych sklepach. Zachęcam do jej wypróbowania. Pak choi wystarczy przekroić na pół, grillować, potem polać odrobiną oliwy i czosnku, posolić, pycha! Do tego blanszowane szparagi, zestaw idealny.
Szparagi z grilla, dla mnie obowiązkowo. Oczywiście najpierw należy je sparzyć wrzątkiem i gotować około 2 minut, potem przelać zimną wodą. Tak przygotowane będa doskonałe z grilla. Mamy już wszystko, możemy zaczynać letnie grillowanie.
Na początek warto „podrasować” smak, czy też wyostrzyć apetyt, jak kto woli, najlepiej grillując niewielkie „zawijańce” z boczku. Robią się szybko, znikają równie błyskawicznie.
Warzywa należy przygotować, umyć, obrać, wyczyścić, pokroić w grube kawałki, włożyć do miski, wlać najlepszą oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posolić, wymieszać. Zaczynamy grillować warzywa.
Porada-> lekko posolone, polane odrobiną oliwy warzywa z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsiw. Smakują również znakomicie solo.
Warzywa z grilla są po prostu doskonałe, piękne, chrupkie i niezwykle smaczne.
Do warzyw koniecznie mięso, moja propozycja to CEVAPCICI, rewelacyjne jagnięco-wołowe kotleciki mielone, znakomicie doprawione (przepis na cevapcici kotleciki mielone).
Aromat grillowanych kotletów jagnięcych przypomina spacer w sobotni wieczór po promenadzie w Turcji, gdzie dziesiątki tureckich rodzin grillują na plaży.
Warto, by na letnie grillowanie upiec własne pieczywo. Idealna będzie np. CIABATTA (ciabatta przepis).
Letnie grillowanie jemy do syta ale różnorodnie
Kotleciki cevpacici, ajvar, tzatziki, grillowane warzywa plus domowa ciabatta, chwilo trwaj.