Letnie grillowanie czyli Polak w ogródku

Przykłady co, jak i w jaki sposób można wrzucić na ruszt podczas długiego lata, aby letnie grillowanie pozostało na długo w pamięci.

Przykłady co, jak i w jaki sposób można wrzucić na ruszt podczas długiego lata, aby letnie grillowanie pozostało na długo w pamięci.

Letnie grillowanie

Letnie grillowanie to ulubiony sposób spędzania wolnego czasu przez Polaków. To znakomita okazja, aby na świeżym powietrzu w gronie najbliższych wrzucić coś na ruszt, dosłownie i w przenośni. Zwykle dominują mięsa i wędliny, jak karkówka, boczek i kiełbasa. Jeśli warzywa to w zasadzie jedynie jako sałatki na zimno. Chętnie grillujemy również pieczywo, które z lubością smarujemy następnie czosnkiem i masłem lub domowym smalcem. Do tego często domowy ogórek kiszony. Wszystko to i mnie odpowiada pod jednym wszakże warunkiem, dołóżmy do mięsiw więcej warzyw. Warzywa są doskonałym uzupełnieniem jedzenia grillowego, a przyrządza się je błyskawicznie. Zobaczcie, jaki zestaw na grilla proponuję, wykorzystajcie chociaż część.

Przepis na smaczny relaks przy grillu

Jeśli warzywa na grilla to nie ma co się certolić z pojedynczymi sztukami, cała skrzynka załatwi sprawę. A w niej pomidory, papryka, szparagi, bakłażany, ogórki, cukinia, czosnek i np. kapusta pak choy, jeśli masz do niej dostęp.

Z ogórków, dobrego gęstego jogurtu i czosnku przyrządzisz TZATZIKI (<<przepis na sos tzatziki>>). A do czego przydadzą się tzatziki dowiesz się już wkrótce.

Pak choi z grilla, coś nowego, odmiennego. To azjatycka odmiana kapusty, która jest bardzo krucha i smaczna, coraz częściej dostępna w naszych sklepach. Zachęcam do jej wypróbowania. Pak choi wystarczy przekroić na pół, grillować, potem polać odrobiną oliwy i czosnku, posolić, pycha! Do tego blanszowane szparagi, zestaw idealny.

Szparagi z grilla, dla mnie obowiązkowo. Oczywiście najpierw należy je sparzyć wrzątkiem i gotować około 2 minut, potem przelać zimną wodą. Tak przygotowane będa doskonałe z grilla. Mamy już wszystko, możemy zaczynać letnie grillowanie.

Na początek warto „podrasować” smak, czy też wyostrzyć apetyt, jak kto woli, najlepiej grillując niewielkie „zawijańce” z boczku. Robią się szybko, znikają równie błyskawicznie.

Warzywa należy przygotować, umyć, obrać, wyczyścić, pokroić w grube kawałki, włożyć do miski, wlać najlepszą oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posolić, wymieszać. Zaczynamy grillować warzywa.

Porada-> lekko posolone, polane odrobiną oliwy warzywa z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsiw. Smakują również znakomicie solo.

Warzywa z grilla są po prostu doskonałe, piękne, chrupkie i niezwykle smaczne.

Do warzyw koniecznie mięso, moja propozycja to CEVAPCICI,  rewelacyjne jagnięco-wołowe kotleciki mielone, znakomicie doprawione (<<przepis na cevapcici kotleciki mielone>>).

Aromat grillowanych kotletów jagnięcych przypomina spacer w sobotni wieczór po promenadzie w Turcji, gdzie dziesiątki tureckich rodzin grillują na plaży.

Warto, by na letnie grillowanie upiec własne pieczywo. Idealna będzie np. CIABATTA (<<ciabatta przepis>>).

Letnie grillowanie jemy do syta ale różnorodnie

Kotleciki cevpacici, ajvar, tzatziki, grillowane warzywa plus domowa ciabatta, chwilo trwaj.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *