Linguine z krewetkami w pomidorach po grecku

Makaron linguine podany z krewetkami w sosie przygotowanym na bazie pancerzy krewetek, pomidorów oraz ouzo.

Linguine z krewetkami to danie, które spełnia wszelkie oczekiwania i śmiało może konkurować z daniami, które kocha się na całym świecie. Jest w nim bowiem uwielbiana wszędzie i przez wszystkich pasta (makaron). Jest pyszny sos zbudowany m.in. na pomidorach. A przede wszystkim są krewetki, które szczególnie w Polsce są wciąż synonimem królewskiego jedzenia. Gwarantuję, że to danie spowoduje zadowolenie u wszystkich, którzy je spróbują. Kto był w Grecji na wakacjach i jadł garidomakaronada, ten wie o czym mówię. Całość posypuje się pokruszonym serem feta. Tak, makaron z owocami morza w Grecji można posypać serem. Bo cały świat nie kręci się wokół kuchni włoskiej.

Składniki

200 gramów makaronu linguine
10 surowych sporych krewetek
150 ml pasaty pomidorowej
400 ml wywaru rybnego, drobiowego lub jarzynowego
1 nieduża czerwona cebula
1 mala marchewka
łyżka zimnego masła
ouzo
anyż suszony
suszone płatki chilli
ser feta
nać anyżu
sól

Przepis na linguine z krewetkami

Z krewetek oderwij głowy i usuń pancerze pozostawiając ogon w skorupkach. Natnij każdą krewetkę na grzebiecie, a następnie usuń przewód pokarmowy. Cebulę obierz i pokrój w grube kawałki, a marchewkę pokrój w plasterki.

Na patelni lub w rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć głowy i pancerzyki krewetek. Smaż chwilę, a następnie dodaj pokrojone cebulę i marchewkę. Dodaj także łyżeczkę suszonego anyżu. Po chwili wlej na patelnię około 400 ml wywaru rybnego. Jeśli nie dysponujesz wywarem rybnym zastąp go jarzynowym albo nawet drobiowym. Nie ma problemu. Ilość wywaru trzeba wyważyć. Powinno go być tyle, aby po odparowaniu pozostała wystarczająca ilość sosu. Jeśli dodasz za dużo wywaru Twój sos wyjdzie mało esencjonalny. Teraz wlej na patelnię przecier pomidorowy. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i duś na bardzo wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie przetrzyj uzyskany wywar przez sitko.

W dużym garnku nastaw makaron do gotowania. Trzymaj jak skarb uzyskany przed chwilą sos. Smakuje wyśmienicie, prawda. Już teraz wiesz, że Twoje linguine z krewetkami będzie fenomenalne.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć krewetki. Lekko je posól. Smaż 1 minutę, po czym wrzuć suszone płatki chilli. Smaż kolejną minutę. Na koniec wlej 20 ml ouzo. Albo więcej, jeśli chcesz. Wlej na patelnię jakże cenny pomidorowy wywar z krewetek.

Linguine z krewetkami sposób podania

Makaron odcedź i wrzuć na patelnię z sosem i krewetkami, a następnie dodaj zimne masło. Zamieszaj, aby się rozpuściło i pięknie zagęściło sos. Podawaj od razu posypane kawałkami sera feta oraz natką anyżu (jeśli masz) lub świeżym koperkiem.


Przygotuj pyszne saganaki z krewetkami przepis prosto z Grecji. Rozkoszuj się owocami morza, przygotuj krewetki z makaronem okraszone sokiem z cytryny i z czosnkiem. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *