Łopatka jagnięca z pieca rozmarynem pachnąca

Łopatka jagnięca w czosnku i przyprawach przygotowana z pieca, finalnie krojona na duże kawałki razem z kośćmi.

Łopatka jagnięca z pieca przygotowana w piecu to bardzo smaczne i eleganckie danie. Choć ja zwykłem jadać ją raczej jak barbarzyńca, chwytając w dłonie kawałki mięsa byle jak posiekane. Ociekający po mej brodzie i zlizywany namiętnie tłuszcz przy jednoczesnym błogim uśmiechu pojawiającym się na mojej twarzy wskazuje zawsze dobitnie, co myślę o tego typu posiłkach. Imć Onufry Zagłoba byłby ze mnie pewnie dumny. Aby jednak taki stan osiągnąć trzeba uprzednio potrudzić się, by dostać piękną łopatkę jagnięcą, taką najlepiej wiadomego pochodzenia. Aby podczas pieczenia nie okazało się, że mięso jest niezbyt młode i dość długiej obróbki wymaga. Potem jedynie przyprawy i długie godziny czekania przerywane jedynie co jakiś czas polewaniem z pietyzmem rzeczonej łopatki sokami, które powstały w trakcie jej pieczenia. Efekt genialny. Proste jedzenia zawsze smakuje najlepiej.

Składniki

łopatka jagnięca o wadze blisko 2 kilogramów;
główka czosnku;
2 duże cebule;
przyprawy do mięsa (np. rozmaryn);
oliwa z oliwek;
sól;

Łopatka jagnięca z pieca przepis

Szczególną staranność zachowaj zdobywając mięso. Nie kupuj w „sieciówkach”, bo nigdy nie wiesz, na co trafisz. Mięso umyj i dokładnie osusz. Następnie posyp dość obficie solą, Twoją ulubioną przyprawą (mieszanka do jagnięciny lub rozmaryn) i polej niewielką ilością oliwy. Wetrzyj dokładnie oliwę i przyprawy w mięso. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni (grzanie góra dół).

Odłóż mięso na bok i zajmij się czosnkiem, będzie potrzebna cała główka. „Wyząbkuj” główkę i szerokim nożem zmiażdż każdy ząbek wraz z łupinką. Cebule obierz, pokrój na duże kawałki i smaż na oliwie, aby się lekko zrumieniły. Przesmażoną cebulę przełóż do brytfanki i dodaj do niej przygotowany przed chwilą czosnek. Następnie ułóż w brytfance łopatkę jagnięcą, która powinna swobodnie leżeć na warzywach.

Wlej do brytfanny szklankę gorącej wody, przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do piekarnika zmniejszając od razu grzanie do temperatury 180 stopni. Piecz mięso 2-3 godziny podlewając je co pół godziny powstałym sosem. Dzięki temu będzie ono nabierało z czasem fantastycznego smaku cebuli, czosnku i przypraw.

Łopatka jagnięca z pieca to rarytas

Po dwóch godzinach pieczenia łopatka jagnięca powinna już zmięknąć na tyle, że dalszy czas pieczenia będzie uzależniony jedynie od Ciebie. Musisz się liczyć z tym, że „dopiekanie” mięsa może zając kolejną godzinę. Gdy mięso jest miękkie przełóż je z brytfanny na kratkę grillową.

Podkręć temperaturę piekarnika do 225 stopni, a grzanie w pozycji „grill od góry”. Brytfannę umieść na dolnej półce piekarnika, kratkę grillową z mięsem zaś na półce najwyższej. Piecz mięso kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Gdy dzieje się to za wolno podkręć temperaturę do 250 stopni. Nie przeciągaj jednak zbytnio czasu pieczenia, bo mięso wyschnie.

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozwól mu kilka minut odpocząć. Dużym nożem (a i sekator kuchenny przydać się może) podziel łopatkę jagnięcą na kawałki. Prawdziwy rarytas. Podawaj od razu na ciepło i nie licz, że coś zostanie a później.


Koniecznie poznaj <<przepis na jagnięcinę pieczoną w stylu kreteńskim>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *