Łosoś pieczony marynowany po azjatycku

Łosoś marynowany w azjatyckich sosach i przyprawach, a następnie pieczony i podany z marynowanym imbirem.

Łosoś pieczony marynowany to kombinacja smaków słonego, słodkiego, ostrego i kwaśnego. To często spotykana kombinacja w kuchniach Wschodu. Aby te smaki uzyskać możesz użyć takich składników, jakie Ci tylko przyjdą do głowy. Od dłuższego czasu używam sosu sojowego o obniżonej o 40 % zawartości soli, dzięki czemu odczuwam jego smak w potrawach, a nie tylko mocny smak soli. Taki sos sojowy bez problemu kupisz w sklepach, a jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego. Przygotowany według tego przepisu łosoś będzie ozdobą każdego stołu.

Składniki

kawałek łososia o wadze 250 gramów;
1 pomarańcza;
sos sojowy o obniżonej zawartości soli;
kawałek świeżego imbiru;
1 duży ząbek czosnku;
miód dobrej jakości;

Łosoś pieczony marynowany po azjatycku przepis

Wyciśnij sok z pomarańczy, a następnie przelej go do miski (będzie go około 4 łyżek). Wlej do miski 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, dodaj 1 łyżkę startego świeżego imbiru, a także obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj marynatę i włóż do niej kawałki łososia skórą do góry tak, aby ryba była w całości przykryta marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na godzinę.

Wyjmij rybę z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego nasmarowaną olejem folią aluminiową. Piecz łososia w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut, w zależności od grubości kawałka. Upieczony łosoś powinien mieć piękny kolor od marynaty i być soczysty w środku pamiętaj, lepiej ryby nie dopiec, niż przepiec.

Podczas gdy łosoś się piecze przygotuj sos. W tym celu marynatę, w której moczył się łosoś przelej do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż odparuje i zgęstnieje.

Łosoś marynowany po azjatycku i pieczony sposób podania

Ułóż łososia na talerzu obok surówki z pora, z kilkoma plasterkami marynowanego imbiru oraz wasabi (ogólnodostępne składniki do sushi). Następnie polej gęstym sosem miodowo-pomarańczowym i posyp całość odrobiną drobno posiekanej dymki.


Smakowity <<łosoś z piekarnika>> podany z ciecierzycą, przepis uwielbiany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *