Łosoś pieczony w miodzie z białym sezamem

Świeży łosoś pieczony w miodzie, posypany sezamem i podany ze smażonymi warzywami i ryżem.

Świeży łosoś pieczony w miodzie, posypany sezamem i podany ze smażonymi warzywami i ryżem. To super szybkie i kompletne danie. Łosoś pieczony jest w glazurze z miodu, podany z ryżem kokosowym i mieszanką warzyw azjatyckich. Powinno smakować wszystkim. Jeżeli nie lubisz łososia spróbuj z inną rybą, ale nie gwarantuję efektu. Dodatek mrożonych warzyw azjatyckich znacznie ułatwia sprawę. Całe danie, czyli mój łosoś pieczony w miodzie jest posiłkiem kompletnym, pożywnym i bardzo aromatycznym. Ale przede wszystkim przepysznym.

Składniki

450 gramowy kawałek fileta z łososia;
250 gramów ryżu jaśminowego;
olej sezamowy nieprażony;
2 cytryny;
miód;
1 duża szklankę mleczka kokosowego;
ziarna białego sezamu;
1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich;
słodko ostry sos chilli;
świeża kolendra;
sól, pieprz;

Łosoś pieczony w miodzie przepis

Fileta z łososia włóż do nasmarowanego olejem sezamowym naczynia żaroodpornego. Następnie posól rybę, popierz, wysmaruj ją łyżką oleju sezamowego. Posyp rybę ziarnami sezamu tak, aby pokrył ją dość dokładnie. Na rybę zetrzyj skórkę z cytryny, a na koniec całość polej dwoma łyżkami miodu. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni a następnie piecz około 15 minut w zależności od grubości fileta.

Ryż jaśminowy (1 duża szklanka) dobrze opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Wlej 1 dużą szklankę zimnej wody i pozostaw ryż na 15 minut, aby nieco wchłonął wodę. Do ryżu z wodą dolej 1 dużą szklankę mleczka kokosowego, wyciśnij sok z 1 cytryny, a następnie wstaw na gaz i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aby ryż wchłonął płyny (na jedną porcję ryżu przypada 1 szklanka wody i 1 szklanka mleczka kokosowego). Wyłącz gaz pod garnkiem z ryżem, przykryj go i odstaw, aż ryż spęcznieje (około 10 minut).

Podczas gdy ryż pęcznieje na patelnię wlej 2 łyżki oleju i wrzuć 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich. Smaż około 5 minut, a na koniec wlej do nich 2 łyżki słodko ostrego sosu chili.

Łosoś pieczony w miodzie sposób podania

Wyjmij łososia z piekarnika i pozostaw na 2 minuty na wierzchu, łosoś pieczony w miodzie jest już gotowy, ale potrzebuje chwilę ochłonąć. Wyłóż ryż i warzywa na talerz, połóż na wierzchu łososia. Danie koniecznie ozdób już przed podaniem listkami świeżej kolendry, które znakomicie wzbogacą jego smak.


Poznaj oryginalny przepis na łosoś pieczony marynowany po azjatycku przyrządzonego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *