Łosoś w mleku kokosowym z fasolką po tajsku

Świeży łosoś w formie fileta pokrojony na małe kawałki, a następnie krótko duszony z mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chili, fasolki szparagowej i świeżej kolendry.

Łosoś w mleku kokosowym to kolejny przykład na to, że w domu można zrobić szybki i smaczny obiad. W dodatku bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Oczywiście odradzam gotowanie osobom, które „przypalają” wodę na herbatę, ale jeżeli choć trochę masz pojęcia o gotowaniu to danie zaspokoi nie tylko Twój apetyt. Podbuduje także Twoje umiejętności kulinarne. Wypróbuj ten przepis na łososia, by przekonać się, że mam rację.

Składniki

500 gramów świeżego łososia bez skóry i ości;
puszka mleczka kokosowego;
1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
garść orzechów ziemnych niesolonych;
1 ząbek czosnku;
1 czerwona papryczka chilli;
pęczek świeżej kolendry;
1 limonka;
5 cm kawałek świeżego imbiru;
garść zielonej fasolki szparagowej;
100 gramów ryżu basmati;
100 gramów czarnej soczewicy;

Łosoś w mleku kokosowym przepis

Ugotuj w osobnych naczyniach ryż i soczewicę. Oczywiście ryż i soczewicę możesz zastąpić dowolnym ryżem, np. kolorowym lub brązowym. Pokrój w cienkie paseczki obrany imbir, następnie posiekaj drobno obrany czosnek i papryczkę chilli. Przygotuj pół pęczka liści świeżej kolendry.

Fasolkę szparagową pozbaw włóknistych końcówek i pokrój ją na około 2 centymetrowe kawałki. Następnie wrzuć fasolkę szparagową na wrzącą lekko osoloną wodę i gotuj kilka minut od momentu ponownego zagotowania wody. Gdy będzie al dente odcedź i przelej szybko zimną wodą. Podgotowaną fasolkę odstaw na bok.

Rozgrzej na patelni do średniej temperatury trochę oleju arachidowego (lub dowolnego roślinnego) i wrzuć imbir, papryczkę chilli i czosnek. Smaż składniki około 1 minuty często mieszając, aby uwolniły się aromaty. Dodaj na patelnię 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry. Uważaj, bo jest bardzo ostra!

Porada-> smaż na niezbyt mocnym ogniu, aby przyprawy nie przypaliły się.

Zamieszaj wszystkie składniki na patelni i wrzuć posiekaną (przygotowaną wcześniej) połowę pęczka liści kolendry. Smaż wszystko 1 minutę, a gdy poczujesz już aromat przesmażonej pasty curry (może lekko gryźć w nosie) wrzuć na patelnię łososia i wlej mleczko kokosowe. Podkręć gaz pod patelnią, delikatnie zamieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i duś rybę kilka minut, aż zmięknie, a mleczko kokosowe zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.

Wrzuć na patelnię podgotowaną fasolkę szparagową. Dodaj posiekaną drugą połowę pęczka świeżej kolendry, a następnie dopraw danie 1 łyżką sosu rybnego. Dopraw danie również 1 łyżką sosu sojowego. Koniecznie wciśnij na patelnię sok z limonki. Spróbuj i jeżeli trzeba dopraw jeszcze którymś z uprzednio dodanych sosów. Danie jest dobre wtedy, kiedy Tobie smakuje.

Łosoś w mleku kokosowym sposób podania

Zmieszaj ze sobą ugotowane wcześniej ryż i soczewicę. Wyłóż je na talerze, a na nie nałóż swojego łososia w mleku kokosowym. Znakomicie smakuje z ryżem, posypany świeżą kolendrą i zmiażdżonymi orzeszkami arachidowymi, podany z połówką limonki do doprawienia już na talerzu.


Wypróbuj łatwy i pyszny przepis na tatar z łososia wędzonego. Absolutnie super danie dla każdego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *