Łosoś z piekarnika z ciecierzycą na gęsto

Łosoś z piekarnika najpierw marynowany, a następnie pieczony razem z warzywami i podany z ciecierzycą na gęsto.

Łosoś z piekarnika podany z ciekawie przyrządzoną ciecierzycą to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Szczególnie ciekawie komponuje się do łososia ciecierzyca na gęsto, ale nie przerażajcie się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Całość bardzo zrównoważona i delikatna. Zdecydowanie danie dla każdego, jednak kto nie lubi łososia znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem piersi z kurczaka.

Składniki

filet lub dzwonko z łososia o wadze 200 gramów na osobę;
po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
puszka ciecierzycy;
kilka filecików z sardeli (anchois);
miód;
cytryna;
oliwa extra vergine;
suszone liście limonki kaffir;
suszony tymianek;
skrobia ziemniaczana;
pół szklanki bulionu warzywnego;

Łosoś z piekarnika przepis

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. W małym słoiczku wymieszaj 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę miodu. Ostateczny smak marynaty zależy oczywiście od Ciebie.

3. Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

4. Rybę posól delikatnie i posyp pokruszonymi listkami kafiir. Łososia oblej wcześniej przygotowaną słodko kwaśną marynatą i odstaw na 15 minut polewając go często marynatą, która z niego spływa.

5. Ułóż rybę w naczynia pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

6. Gdy łosoś się piecze przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu odcedź ją z puszki i odstaw na bok. Kilka filecików z sardeli drobno posiekaj, obierz i pokrój drobno czosnek. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu.

7. Wlej na patelnię odrobinę bulionu warzywnego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj – sos na patelni powinien lekko zgęstnieć. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku i wciśnij sok z połowy cytryny. Na koniec wrzuć na patelnię ciecierzycę i zamieszaj. Ciecierzyca jest gotowa za około 1 minutę – gdy sos na patelnie zgęstnieje i oblepi dokładnie każde ziarno ciecierzycy.

Łosoś z piekarnika z ciecierzycą sposób podania

Łosoś z piekarnika po około 10-12 minutach pieczenia powinien być już upieczony (zależy od jego grubości), a więc pora zasiadać do stołu. Łososia podawaj razem z pieczoną papryką. Wygląda i smakuje naprawdę świetnie.


Poznaj <<przepis na królika pieczonego z warzywami>>. Pełnia smaku, zdrowy posiłek.


Rekomendowane przepisy