Łosoś zapiekany ze świeżym koperkiem

Łosoś zapiekany z koperkiem, czyli filet z łososia skropiony oliwą i doprawiony solą i świeżym koperkiem, a następnie pieczony.

Łosoś zapiekany według przepisu poniżej jest przykładem na to, że fast food może być smaczny i zdrowy. I że zamiast jadać gotowce na mieście lepiej go przygotować w domu. Aby przygotować takiego łososia nie potrzeba żadnych umiejętności, ani też wielu składników. Ot wracasz z pracy do domu, włączasz piekarnik, a w tym czasie przygotowujesz rybę. Surówkę do ryby możesz kupić w drodze do domu, albo na szybko przygotować coś prostego. Ja wiem, że pokusa kupienia czegoś do odgrzania w mikrofali jest wielka ale uwierz, nie warto sobie rujnować zdrowia.

Składniki

filet z łososia o wadze 300 gramów (na 2 osoby);
pęczek świeżego koperku;
limonka lub cytryna;
oliwa z oliwek extra vergine;
sól, pieprz;

Łosoś zapiekany przepis

Na początek warto wspomnieć , że jeśli uważasz, że filet z łososia jest drogi przeczytaj mój wpis, dowiedz się jak filetować rybę i przekonaj się, że tak nie musi być.

Rybę umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie łososia posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Skrop rybę jak najlepszą oliwą extra vergine. Oliwy nie może być zbyt wiele, ponieważ łosoś jest tłustą rybą i nie ma potrzeby dodatkowo zalewać go tłuszczem.

Posiekaj pęczek koperku, a następnie nałóż go na łososia. Koperku powinno być dużo, bowiem podczas pieczenia straci nieco na swoim aromacie. Jego odpowiednio duża ilość zapewnia nam właściwe doznania smakowe.

Oliwę wraz z koperkiem bardzo dobrze wmasuj w rybę. Do czasu jej pieczenia przykryj rybę folią spożywczą.

Tuż przed pieczeniem skrop rybę sokiem z limonki lub cytryny. Jeśli zrobisz to wcześnie ryba się niepotrzebnie zetnie. Chodzi jedynie o walory smakowe, więc wystarczy skropić ją sokiem właśnie dopiero teraz.

Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza przez 10 do 15 minut. Czas pieczenia ryby zależy od grubości fileta. Stopień wysmażenia najlepiej sprawdzić lekko nakłuwając ją nożem pośrodku fileta i lekko ją rozchylając.

Łosoś zapiekany propozycja podania

Najlepiej smakuje podany od razu. Do łososia podać możesz dowolne warzywo lub surówkę. Na przykład taką z białej rzodkiewki (zobacz przepis na surówka z rzodkiewki).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *