Makaron czekoladowy to bardzo ciekawe danie. Smaczne, bardzo smaczne. Oczywiście o ile lubicie dania makaronowe na słodko. Ciasto makaronowe jest bardzo proste do wykonania, jednak należy pamiętać, aby je bardzo cienko rozwałkować, bo w w czasie gotowania makaron spęcznieje. Mus bananowy dobrze jest wykonać z bardzo dojrzałych bananów; takich, których godziny już są policzone. Mnie udało się kupić prawdziwe, małe banany z Ameryki Południowej w promocji w jednych z delikatesów. I powiem Wam, że teraz wiem, jak smakuje naprawdę banan. Z takimi bananami Wasz makaron czekoladowy z musem bananowym smakować będzie pierwszorzędnie
Składniki
350 gramów mąki pszennej;
2 łyżki kakao;
1 jajko;
2-3 łyżki maślanki naturalnej;
szczypta soli;
pół kilograma bardzo dojrzałych bananów;
1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii;
pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
kilkanaście listków melisy cytrynowej;
1 cytryna;
garść orzeszków pistacjowych;
cukier puder;
Przepis na makaron czekoladowy
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Mąkę przesiej na blat; wbij do niej jajko i wsyp kakao. Dodaj szczyptę soli. Wlej również odrobinę maślanki – dla poprawy miękkości ciasta i dla poprawy jego gęstości.
3. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odłóż je bok przykrywając je suchą ściereczką.
4. Obierz banany ze skóry i włóż do dużej miski. Pokrój banany w drobne kawałki (widzisz, jak pięknie dojrzały?) i wlej do nich pastę waniliową.
5. Szczypta ostrej, mielonej papryki doda musowi niezwykłego smaku. Będzie słodko, ale i lekko pikantnie.
6. Posiekaj również listki melisy cytrynowej, która doda interesującego aromatu musowi.
7. Jeżeli lekka kwasowość melisy Ci nie wystarczy wyciśnij do musu bananowego również trochę soku z cytryny. Spróbuj mus; powinien być słodki od bananów, ale i orzeźwiający od cytrusów, lekko pikantny. Pyszny. To naprawdę super mus. Możesz go wykorzystać również np. do naleśników.
Makaron czekoladowy sposób podania
Ciasto makaronowe rozwałkuj bardzo cienko i ponacinaj na długie, cienkie paski (tagliatelle). Obsyp delikatnie mąką. Rozdziel paski makaronu strzepując nadmiar mąki. Wrzuć porcję na gorącą wodę i gotuj 1 minutę od wypłynięcia. Odcedź i przelej zimną wodą. Podawaj posypany pokruszonymi pistacjami, listkami melisy i cukrem pudrem. Raj dla dzieciaków, ale i sporej grupy dorosłych.
Poznaj <<przepis na deser z musem bananowym>>.