Makaron po chińsku z klopsikami jagnięcymi

Makaron przyrządzony po chińsku podany z krojonymi i smażone warzywami w ostrym sosie podany z klopsikami jagnięcymi i z dodatkiem świeżej kolendry.

Makaron po chińsku z klopsikami jagnięcymi to prawdziwa petarda smakowa. Mięso należy przyprawić dość obficie, oj będzie pachniało, będzie. A tym, którzy poddają w wątpliwość mariaż kuchni Afryki północnej z kuchnią azjatycką powiadam, że w np. Holandii jest mnóstwo małych restauracji prowadzonych przez imigrantów, które łączą smaki wręcz niewiarygodne (np. Surinam i Chiny). I da się, i smakuje wybornie. Zrób mój makaron po chińsku z pulpetami jagnięcymi, aby przekonać się, że można i warto jeść smacznie na co dzień.

Składniki

400 gramów surowych, pikantnych, jagnięcych kiełbasek merguez lub mielonej jagnięciny;
250 gramów chińskiego; pszennego makaronu MIE;
żółta papryka;
czerwona papryka;
duża czerwona cebula;
1 duża kapusta pak choy lub dwie mniejsze;
2-3 łyżki ostrego sosu z fasoli (do kupienia „u Chińczyka”);
1 limonka;
2 ząbki czosnku;
mały pęczek świeżej kolendry;

Przepis na makaron po chińsku

Jeśli masz kiełbaski jagnięce wyjmij mięso z jelit, a następnie uformuj malutkie klopsiki o wadze 15 gramów każdy. Jeśli masz mieloną jagnięcinę, wystarczy tylko uformować klopsiki. Obierz i pokrój cebulę w duże kawałki, paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Obierz i drobno posiekaj czosnek, papryki pokrój w cienkie paski.

Przygotuj pak choy, czyli podziel kapustę na łodygi i liście. Łodygi pokrój w nieduże kawałki, liście w duże części. Kapusta pak choy mięknie błyskawicznie, liście winny spędzić na patelni jedynie krótką chwilę, łodygi nieco dłużej.

W woku albo na dużej patelni rozgrzej dość sporo oleju (arachidowy lub roślinny) i smaż klopsiki jagnięce. Usmażenie klopsików nie powinno zająć więcej, niż 2-3 minuty, nie przesmaż mięsa! Odcedź klopsiki na durszlaku i pozostaw do odcieknięcia. Jeszcze lepiej, jeżeli będziesz je przechowywać na czas przygotowania całego dania w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły.

Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

Umyj woka, postaw ponownie na gaz i rozgrzej nieco oleju. Wrzuć cebulę, papryki i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Następnie dorzuć łodygi pak choy. Smaż kolejna minutę. Gdy warzywa są już „al dente” wrzuć liście pak choy. Wrzuć również czosnek i smaż całość jeszcze maksymalnie 1 minutę. Dodaj sos fasolowy oraz 3-4 łyżki wody i wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie warzywa.

Makaron po chińsku sposób podania

Zmniejsz gaz pod patelnią. Wrzuć do woka makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz pod patelnią; wciśnij sok z limonki, a na koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Wyłóż danie na talerz, rozłóż klopsiki, posyp listkami świeżej kolendry, udekoruj limonką. Rewelacja.


Wypróbuj również smakowity <<przepis na jagnięcinę z imbirem>> podaną z groszkiem cukrowym. Świetna potrawa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *