Makaron po hiszpańsku z łososiem i szpinakiem

Makaron po hiszpańsku z dodatkiem smażonego łososia, oliwek, suszonych pomidorów i kaparów wzbogacony liśćmi szpinaku.

Makaron po hiszpańsku to danie szybkie w przygotowaniu i po prostu smaczne. Zrobiłem je ze składników, które zawsze mam w domu, m.in. kawałek łososia, oliwki no i oczywiście Makaro. Jego nigdy nie może zabraknąć w moim domu. Mój makaron z łososiem jest fajnie aromatyczny. To mariaż kuchni wielu krajów, które łączy jedno. Otóż smakują i pachną aromatami Morza Śródziemnego. Oczywiście możesz dowolnie eksperymentować ze składnikami, wiem, że wielu z Was nie przepada za anchois. Jeśli tak jest pomiń je albo zastąp pastą sardelową, która jest mniej intensywna w smaku.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti;
dzwonko łososia o wadze około 200 gramów;
250 gramów świeżych liści szpinaku;
2 ząbki czosnku;
kilka filecików anchois;
2-3 pomidory suszone z oliwy;
garstka czarnych oliwek;
łyżka kaparów;
ostra papryczka chilli lub jalapeno;
oliwa extra vergine;
parmezan;
sól, pieprz;

Przepis na makaron po hiszpańsku

Przygotuj wszystkie dodatki do makaronu. Posiekaj suszone pomidory, pokrój oliwki, posiekaj drobno fileciki anchois. Mięso łososia oddziel od ości i ze skóry, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje na patelnię wlej trochę oliwy i nieco ją rozgrzej, a następnie wrzuć obrane ząbki czosnku. Smaż je chwilę, aby lekko zbrązowiały. Gdy tak się stanie usuń je z patelni i wyrzuć. Czosnek spełnił swoje zadanie, czyli oddał swój aromat oliwie.

Na patelnię wrzuć pomidory, kapary, oliwki, anchois. Smaż wszystko krótką chwilę, aż leciutko się zrumienią. Dodaj łososia i smaż go około 1 minuty. Dodaj łyżeczkę posiekanej papryczki jalapeno lub chilli, według własnego uznania. Na patelnię wrzuć szpinak. Całość popieprz i lekko posól, pamiętaj, że część składników zawiera sól. Smaż wszystko tylko tyle, aby liście szpinaku „zwiędły”.

Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię. Na koniec wlej 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj.

Najlepiej smakuje posypany startym parmezanem lub innym, Twoim ulubionym serem.


Zapraszam Cię również chłopskie jadło czyli smakowity makaron z kiełbasą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *