Makaron po syczuańsku z tahiną

Makaron po syczuańsku czyli podany z mięsem mielonym z dodatkiem sosu sojowego, imbiru, czosnku i tahiną.

Makaron po syczuańsku to bardzo ostre, pikantne danie. Kuchnia syczuańska to najbardziej pikantna kuchnia w całych Chinach, więc nic w tym dziwnego. Mówi się, że płaczącym dzieciom zamiast smoczka daje się tutaj do ssania ostrą papryczkę. Sos, którego bazą jest mięso wołowe, aromatyczne przyprawy i oczywiście pieprz syczuański. Jego kolor może zniechęcać. Dla amatora kuchni jednak oczywistym jest, że połączenie składników sosu musi dać niewiarygodny smak. I jest tak w istocie. Zapraszam na kuchnię chińską.

Składniki

250 gramów lekko przerośniętej wołowiny;
4 łyżki sosu sojowego;
1 łyżeczka soli;
250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
4 ząbki czosnku;
kawałek świeżego imbiru;
dymka;
1 szklanka bulionu drobiowego lub wody;
pieprz syczuański w ziarnach;
olej arachidowy;
chińska pasta sezamowa lub tahini;

Przepis na makaron po syczuańsku

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Mięso zmiel w maszynce. Wlej do niego 2 łyżki sosu sojowego oraz wsyp odrobinę soli (w całym daniu sól „rozejdzie się”, więc nie ma obawy, że będzie za słone). Wymieszaj mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Imbir obierz, a następnie pokrój w cienkie paseczki i posiekaj. Obierz czosnek. Białą część dymki posiekaj drobno, natomiast zieloną część pokrój w 1-2 centymetrowe kawałeczki. Posiekaj bardzo drobno czosnek.

4. Tuż przed rozpoczęciem przygotowania dania na blacie powinny się znaleźć miski z: posiekanym imbirem i czosnkiem, posiekaną dymką z podziałem na części białe i zielone oraz pieprz syczuańsku w moździerzu.

5. Na patelni rozgrzej olej arachidowy i wrzuć mięso. Rozdrobnij je widelcem i smaż kilka minut.

6. Smaż mięso kilka minut, aż ładnie zbrązowieje. Gdy tak się stanie przełóż mięso z patelni do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i odstaw na bok. Przygotuj makaron według wskazań na opakowaniu.

7. Na patelnię, na której przed chwilą smażyło się mięso wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć imbir, białą część dymki i czosnek. Smaż 1 minutę często mieszając. Następnie wlej na patelnię szklankę gorącego bulionu lub wody.

8. Wlej również 2 łyżki sosu sojowego. Makaron po syczuańsku to pyszny smak pasty sezamowej – właśnie teraz wlej 2-3 łyżki pasty sezamowej (tahini). Zamieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. Spróbuj i dopraw w razie konieczności do smaku. Jeżeli potrzeba dolej nieco bulionu lub wody tak, aby sos miał odpowiednią konsystencję.

Porada-> nie przesadź z ilością pasty tahini, bo zdominuje ona danie.

9. W moździerzu utłucz pieprz syczuański. Ile? Zależy od Twojej wytrzymałości na pikantne jedzenie… Zmiażdżony pieprz wsyp na patelnię do sosu.

10. Do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso; w razie potrzeby uzupełnij sos przyprawami lub bulionem (wodą). Duś 2 minuty. Wyłóż makaron do misek, a na wierzchu rozłóż sos. Całość posyp dymką.


Poznaj świetny <<przepis na makaron z tofu po chińsku>>.


Rekomendowane przepisy